Onverwacht vertrek baas Volkswagen

Bernd Pischetsrieder vertrekt onverwachts als bestuursvoorzitter van Volkswagen. Dat heeft de Duitse autofabrikant gisteren gemeld. Hij wordt opgevolgd door Martin Winterkorn, de baas van VW-dochter Audi.

Pischetsrieder leefde al maanden in onmin met de president-commissaris van Volkswagen, Ferdinand Piëch. De machtswisseling vindt plaats op een ongelukkig moment. Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, gaat door een ingrijpend saneringsproces en is verwikkeld in een overnamegevecht met MAN en Scania op de markt voor vrachtwagens. Opvallend is ook dat de topman plotseling vertrekt terwijl de aandelenkoers op het hoogste punt van de afgelopen acht jaar staat.

President-commissaris Piëch, de voorganger van Pischetsrieder, probeerde de bestuursvoorzitter al geruime tijd te dwarsbomen. In het voorjaar bruuskeerde Piëch Pischetsrieder door zich hardop af te vragen of diens contract wel verlengd moest worden. Ook drukte Piëch, tegen de zin van Pischetsrieder in, de benoeming door van een nieuwe directeur personeelszaken. Uiteindelijk werd het contract van Pischetsrieder in mei met vijf jaar verlengd. Toen was al duidelijk dat Piëch weliswaar een slag had verloren, maar dat de strijd in de top van het concern niet was beslecht.

Het concern gaf geen reden voor de machtswisseling, maar analisten wijzen erop dat Piëch al langer van mening is dat Pischetsrieder sinds 2002 te weinig heeft gepresteerd. Automerk VW gaat gebukt onder hoge productiekosten en het concern worstelde jaren met een productaanbod dat niet aansloot op de wensen van de markt. Pischetsrieder moest de fouten uit het verleden herstellen die hij erfde van zijn voorganger Piëch. Volkswagen besteedde onder Piëch veel geld aan ontwikkeling en marketing van dure auto’s.

Het is de vraag of met de machtswisseling de rust zal wederkeren. Beleggers hadden namelijk Wolfgang Bernhard, verantwoordelijk voor het merk Volkswagen, als opvolger op het oog. Bernhard staat bekend als een harde, succesvolle saneerder.