NAC verrast Groningen om beker

Arne Slot van NAC (rechts) zet in de wedstrijd om de KNVB-beker Luis Suarez van FC Groningen de voet dwars. (Foto WFA) WFA47:FC GRONINGEN - NAC:GRONINGEN;07NOV2006- In de strijd om de KNVB beker nam FC Groningen het vanavond op tegen NAC. Foto: Luis Suarez stuit op Arne Slot. WFA/ls/str Dennis Beek WFA WFA

NAC heeft de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi bereikt door FC Groningen in het Euroborg Stadion te verslaan (1-3). Het was pas de tweede thuisnederlaag voor de noorderlingen in het nieuwe stadion.

De ploeg van trainer Ron Jans verloor in februari eveneens een bekerwedstrijd van PSV. De Eindhovenaren wonnen destijds de kwartfinale met 3-2. Sindsdien bleef Groningen in de tot ‘groene kathedraal’ omgedoopte thuishaven 21 duels ongeslagen.

NAC kreeg de zege niet cadeau. De mannen van Jans zetten de gasten vanaf de eerste minuut onder druk. Maar NAC, dat in de afgelopen drie seizoenen in elf bekerontmoetingen slechts één keer thuis speelde, liet zich niet intimideren en nam al na negen minuten de leiding.

Uitblinker Leonardo, die het grootste gevaar vormde voor de thuisploeg, stelde na een knappe solo De Graaf in staat om – tegen de kansenverhouding in – de openingsgoal te maken. Levtsjenko scoorde uit een strafschop de gelijkmaker na een ongelukkige handsbal van Zonneveld. Op slag van rust herstelde Zonneveld de marge, door een vrije trap langs doelman Roorda te knallen: 1-2.

Kort na de pauze besliste Leonardo de het duel. De Braziliaanse spits passeerde met gemak de uitgelopen Roorda: 1-3. Leonardo kreeg applaus van Jans.

Eredivisionist Excelsior werd uitgeschakeld door eerstedivisieclub Go Ahead Eagles. Dankzij treffers van Ars en Van der Wal, beide in de laatste tien minuten, werd het 2-0 voor de Eagles.

Willem II kwam laat op gang tegen hoofdklasser Be Quick ’28, getraind door oud-Ajacied Peter Boeve, maar de Tilburgers haalden wel de volgende ronde. Be Quick ’28 kwam snel op 1-0, maar Redan maakte binnen een kwartier gelijk. Vlak nadat Hadouir Willem II op voorsprong had gezet, kwamen de amateurs langszij. Na rust liep de eredivisieclub uit naar 2-5.

Ongeveer vijftig supporters van eerstedivisieclub FC Eindhoven hebben gisteravond de toegangspoorten van het Jan Louwers stadion afgesloten met kettingsloten.

De aanhangers eisen een gesprek met de clubleiding over de wanprestaties van de ploeg. Eindhoven verloor de bekerwedstrijd tegen RBC Roosendaal (4-0). In de competitie draait de ploeg van trainer Louis Coolen ook slecht.