Montenegro mag de euro houden

Montenegro gebruikt de euro al jaren als betaalmiddel en hoopt daarmee investeerders te trekken.

Brussel heeft besloten om een oogje toe te knijpen.

Op de zwarte markt wisselden in 1999 geldhandelaren nog dinars voor Duitse marken. De mark was toen de meest gebruikte munt in Montenegro. De euro heeft die rol overgenomen. Foto AP Black market money dealers exchange German marks for Yugoslav dinars in downtown Podgorica, Montenegro, Yugoslavia, Monday, Nov. 1, 1999. Montenegro plans to introduce the German mark as a parallel currency to the dinar this week in a major step toward independence from Serbia. The introduction of the mark and the formation of its own central bank is the latest signal that the republic is moving toward independence from Serbia, its much larger partner in the Yugoslav federation. The dinar has a long history of instability and Montenegrin officials said they were introducing the German mark because they could not control the excess printing of the Yugoslav currency by the Serbian government, which has fueled inflation. (AP Photo/Risto Bozovic) Associated Press

Montenegro kan de euro illegaal blijven gebruiken als nationale munt. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld aan de ministers van Financiën van de twaalf Europese lidstaten die de euro gebruiken als wettig betaalmiddel.

De euro krijg je normaal gesproken niet zomaar. Vraag maar aan de regering van Litouwen. Dat land wilde de euro graag invoeren. Maar dat mocht niet van Brussel, omdat Litouwen niet voldeed aan de strenge criteria die daarvoor gelden. De inflatie lag 1 procentpunt te hoog, bleek enkele maanden geleden. Litouwen moet daarom wachten.

Zo niet Montenegro, dat vroeger deel uitmaakte van Joegoslavië. Montenegro heeft de euro al jaren geleden ingevoerd. Op eigen gezag, zonder overleg met de Europese Unie. Montenegro is geen lid van de Europese Unie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Litouwen.

Kan dat zomaar? Jazeker. Het is ook niet moeilijk om als land aan voldoende euro’s te komen. Montenegro heeft wel een centrale bank en net als elke bank kan die gewoon euro’s kopen. De Nederlandsche Bank koopt ook wel andere valuta’s, zoals Amerikaanse dollars.

Het is overigens niet echt aantrekkelijk om zo maar een vreemde munt in te voeren, zoals Montenegro heeft gedaan. Het land kan daardoor zelf geen monetair beleid voeren.

Een beetje raar is het wel. Nieuwe lidstaten van de Europese Unie moeten aan allerlei eisen voldoen om de Europese munt in te mogen voeren. Brussel is in gesprek met Montenegro over een stabilisatie- en associatieakkoord, dat wordt beschouwd als een eerste stap op weg naar lidmaatschap van de Europese Unie.

Montenegro ligt wat betreft invoering van de euro nu vóór op landen die al lid zijn. De Europese Commissie heeft voorgesteld geen stappen te ondernemen tegen het land. Het kan Montenegro namelijk niet worden verboden de Europese munt te gebruiken.

Ljubisa Krgovic, de president van de centrale bank van Montenegro, ziet de invoering van de euro als eerste stap naar lidmaatschap van de EU. Tot nu toe was de Duitse mark de meest gebruikte munt in Montenegro. Een eigen munt invoeren zou te duur worden voor het land, aldus Krgovic. Het land heeft inmiddels dertig miljoen munten besteld. Het land wil zoveel mogelijk muntgeld hebben om te voorkomen dat winkeliers hun prijzen naar boven gaan afronden en zo inflatie in de hand werken.

Volgens Krgovic vormt de invoering van de euro een belangrijke stap in de hervorming van het land, in het bijzonder die van de bancaire sector. Hij omschreef het tijdperk dat Montenegro het nog moest doen met dinars als ‘rampzalig’. De regering hoopt met de euro ook buitenlandse investeerders te trekken.

Gistermiddag maakte Europees Commissaris Joaquín Almunia (Monetaire Zaken) trouwens bekend dat Malta en Cyprus de euro waarschijnlijk in 2008 mogen invoeren. Officieel.