Militairen ingezet bij ontruiming fort

Militairen ingezet bij ontruiming fort Doornenburg, 8 nov. De mobiele eenheid (ME) is vandaag verder gegaan met de ontruiming van Fort Pannerden. In het verdedigingswerk bevinden zich volgens informatie van de gemeente Lingewaard nog circa tien krakers. Zij hebben zich verschanst achter dichtgelaste deuren en de gangen zijn geblokkeerd. De politie heeft een speciaal team ingezet om met behulp van snijbranders en slijptollen de barricades te verwijderen en vastgeketende krakers los te maken. De ontruimingsactie, die gisterochtend begon, is de afgelopen nacht vanwege de duisternis onderbroken. Op dat moment waren dertien krakers uit het fort gehaald. Buiten het fort zijn twee sympathisanten aangehouden. De politie heeft hulp gekregen van de landmacht. De inzet van militairen en materieel was nodig omdat het fort, gebouwd in 1869 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, moeilijk toegankelijk is. De krakers hadden de enige toegangsbrug over de gracht opgetrokken. De gemeente heeft samen met eigenaar Staatsbosbeheer plannen om in het fort een museum in te vestigen. De krakers, die sinds 2000 in het fort wonen, zijn hier tegen en hebben geweigerd vrijwillig te vertrekken. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold doornenburg ontruiming door politie en leger van fort pannerden foto rien zilvold Zilvold, Rien