Levenslang voor Brits lid Al-Qaeda

Een Britse moslim, die plannen beraamde om bloedige terroristische aanslagen te plegen in zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië, is gisteren door een rechtbank in Londen tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De rechter bepaalde dat de 34-jarige Dhiren Barot ten minste 40 jaar in de cel moet zitten. Barot is een „vastberaden en toegewijde terrorist”, aldus de rechter. Hij omschreef hem als een „heel intelligente en zeer gevaarlijke man”.

„Uw bedoeling was niet alleen schade, paniek en angst te veroorzaken”, aldus rechter Butterfield. „Uw bedoeling was te moorden, maar het ging nog verder. U beoogde het hart van de democratie en de veiligheid te raken en indien succesvol zou u duizenden mensen direct geraakt hebben en miljoenen indirect, en uiteindelijk de Amerikaanse en Britse naties.”

Barot, een hindoe die zich op 20-jarige leeftijd tot de islam bekeerde, maakte deel uit van het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda. Jarenlang zon hij op aanslagen in New York en Londen, die overigens geen van alle ooit ten uitvoer werden gebracht. In augustus 2004 werd hij bij een Londense kapper gearresteerd.

Uit materiaal dat door de politie in beslag werd genomen, bleek dat hij limousines met gasflessen tot ontploffing wilde brengen in parkeergarages onder kantoren van grote financiële instellingen. Mogelijke doelwitten waren de effectenbeurs in New York en het gebouw van de Wereldbank in Washington. Na 11 september 2001 verlegde hij zijn aandacht naar Londen. Hij maakte plannen voor een aanslag met gas op de Heathrow Express, de trein die door veel zakenlieden wordt gebruikt om naar de Londense luchthaven te reizen. Ook had hij een aanslag in de zin op een metrotrein in een tunnel onder de Theems.

Barot ontving in 1995 een uitgebreide training in het gebruik van wapens en explosieven in het Pakistaanse deel van Kashmir. Daarna verrichtte hij hand- en spandiensten voor Al-Qaeda. Vorige maand bekende hij inderdaad mensen te hebben willen vermoorden.