Lacht er iemand in de verte, of is het gezang?

CD hip hop Nicolay, Here (BBE Records) ****

CD hip hop

Nicolay, Here

(BBE Records)

De Nederlandse producer Nicolay legde via het Okayplayer-forum van The Roots contact met rapper Phonte van de Amerikaanse rapgroep Little Brother. Als The Foreign Exchange maakten ze samen in 2004 het soulvolle, intense en ontspannen hiphopalbum Connected.

Inmiddels is Nicolay een gevierde producer in de VS die met name in de hiphopondergrondse op veel waardering en werk kan rekenen. Dit solodebuut wordt dan ook internationaal uitgebracht en de Nederlandse wortels van Nicolay komen nog slechts terug bij de bedankjes in zijn cd-boekje, wanneer hij tussen alle Engelse woorden zijn geliefde Aimee ‘kleintje’ noemt.

Met zijn bijzondere, broeierigebeats heeft Nicolay een stijl ontwikkeld die stevig is genesteld in de positieve hiphop zoals die begin jaren negentig werd gemaakt door de The Native Tongues-beweging. En de harde droge boemklapritmes en warme samples van hiphop uit het New York van halverwege de jaren negentig. Nicolay, die meerdere instrumenten bespeelt, maakt er een eigentijdse variant van die tegelijk stevig en betoverend is. Soepele, diepe baslijnen, die vaak zo ver verstopt zijn dat het lijkt alsof ze tevergeefs proberen omhoog te kruipen. Prachtig nagalmende akkoorden, warme, vette orgelmuziek, gefilterde blazers, dromerige effecten en een korte sample van een stukje soulzang dat de sfeer van een heel nummer bepaalt.

Van een zware, zuigende bas met prachtige zang tot een vederlichte piano met klikkende percussie. Heel in de verte lacht er iemand, of is het toch gezang? Nicolay maakt jazzy hiphopcollages die blijven boeien. Het is jammer dat de vocalisten wat minder hun best hebben gedaan met hun vaak wel erg clichématige rijmelarij. Het is alsof je op een prachtig schilderij luciferpoppetjes tekent; het schilderij is nog steeds prachtig maar het leidt wel af.

Saul van Stapele