Laatste krakers houden stand in Fort Pannerden

De ontruiming van het gekraakte Fort Pannerden in Doornenburg (gemeente Lingewaard) is gisteravond om negen uur stilgelegd. Volgens waarnemend burgemeester Paul Peters is de ME op zulke grote barricades in het bolwerk gestuit dat het beter is vandaag verder te gaan. Er zouden naar schatting nog tien actievoerders achter de barricades verschanst zitten.

De mobiele eenheid haalde dinsdag aan het begin van de avond dertien krakers uit het Gelderse fort. Die zijn direct aangehouden en afgevoerd. Eerder op de dag hield de politie op de Waaldijk al twee sympathisanten aan. Ongeveer 25 actievoerders die ’s morgens rondom het gekraakte fort stonden, zijn na een vordering vrijwillig vertrokken.

Met hulp van het leger begon de ME gisterochtend met de ontruiming van het 19de eeuwse Fort Pannerden, dat al jaren wordt bewoond door krakers. Bewoning is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan en onveilig. Legermaterieel, waaronder vrachtwagens en rupsvoertuigen werden ingezet om een brug over de gracht te bouwen en de weg te verstevigen. Het fort ligt op een landtong op de kruising van Pannerdens Kanaal en Waal en is slechts via één weg en een brug bereikbaar.

Het fort, in 1869 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is sinds 2000 gekraakt. Lingewaard en eigenaar Staatsbosbeheer willen er een museum van maken. De krakers vrezen dat een toeristische bestemming schade brengt aan het complex en de natuur. Zij betitelen de ontruiming als „voorbarig en onnodig”. Maar volgens burgemeester Peters zijn de onderhandelingen met de krakers op 3 oktober beëindigd nadat zij geen toestemming gaven om het fort op bewoning en veiligheid te controleren.

Fotoserie van de ontruiming op nrc.nl/binnenland