‘Kruistocht’ voor 9+

Het NICAM, de instantie die verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer, heeft de Nederlandse jeugdfilm Kruistocht in Spijkerbroek de classificatie 9+ gegeven. Dat heeft het NICAM bekendgemaakt. De classificatie bestaat officieel niet, maar voor de verfilming van het boek van Thea Beckman is een uitzondering gemaakt. Als ondergrens, stelt het NICAM, is de leeftijd van zes jaar te jong, terwijl met een classificatie van twaalf jaar een grote groep kinderen onnodig buitengesloten zou worden. Het is eenmaal eerder gebeurd dat een film in Nederland dezelfde classificatie negen jaar en ouder kreeg. Dat was Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Het NICAM loopt met zijn besluit vooruit op het advies van de Commissie Jeugd, Geweld en Media. Deze concludeerde recent dat het Kijkwijzersysteem goed functioneert, maar nog verbeterd kan worden door een extra leeftijdscategorie van 9 jaar in te voeren. (ANP)