Justitie wil Hells Angels verbieden

Justitie wil alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels verbieden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij zes rechtbanken in Nederland een verzoek ingediend de Angels verboden te verklaren.

Justitie wil ook alle stichtingen en verenigingen van de motorclub laten ontbinden. De motorclub past niet in de samenleving wegens zijn criminele activiteiten, aldus justitie in een vanochtend vrijgegeven verklaring.

Vorig jaar oktober deed de politie invallen in alle clubhuizen van de motorclub en woningen van bestuurders van de Hells Angels. Justitie denkt volgend jaar na de zomer te beginnen met de berechting van 22 leden. Ze worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die tot doel had het plegen van moord, (bedreiging met) geweld, diefstal, afpersing en bezit van en handel in drugs en wapens.

Volgens het OM is dit criminele gedrag onderdeel van de cultuur van de Hells Angels. Zij vormen volgens justitie „een geoliede criminele organisatie met vertakkingen over de hele wereld”. De meeste volwaardige leden, zogenoemde ‘full color members’, hebben een strafblad. Justitie heeft „sterke aanwijzingen” dat nieuwe leden bereid moeten zijn om misdaden te plegen.

De verzoeken tot verbod en ontbinding van de stichtingen en verenigingen van de Hells Angels zijn ingediend bij de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle. De zeven lokale afdelingen van de Angels, zogenoemde ‘chapters’, hebben zich schuldig gemaakt aan onder andere valsheid in geschrifte, verduistering, heling en poging tot oplichting.

De Amsterdamse advocate Bénédicte Ficq meent dat justitie nu probeert om de Hells Angels civielrechtelijk aan te pakken, omdat de strafzaken tegen de motorclub moeizaam verlopen. „Omdat een aantal leden overtredingen heeft begaan, wordt de hele club weggezet als crimineel.”

Het kantoor van Ficq gaat waarschijnlijk optreden namens alle Hells Angels-afdelingen. Ficq ontving vanochtend de officiële stukken van justitie.