Jerney kon wèl zingen

Deze week verschijnt de biografie Earth and Fire 1969-1983, over de succesvolle popgroep die destijds werd aangevoerd door zangeres Jerney Kaagman. We kennen Jerney inmiddels als directeur van Buma Cultuur (voorheen Conamus) en als het strengste jurylid van Idols. Waar auteurs Fred en Dick Hermsen geprobeerd hebben een genuanceerd beeld te scheppen van het niet altijd even harmonieuze bestaan van een van onze meest in het oog springende popgroepen uit de jaren zeventig, ging de pers in de afgelopen weken wat korter door de bocht.

De aandacht spitste zich toe op hoofdstuk 9, waarin de songschrijvende gebroeders Chris en Gerard Koerts uit de doeken mogen doen hoeveel moeite ze hadden om Jerney hun steeds ingewikkelder composities te laten zingen. „Ja maar”, betoogt Kaagman binnen de pagina’s van hetzelfde boek, „ik had Earth & Fire op dat moment al aan een handvol prachtige hits geholpen. Hadden ze na al die jaren niet wat meer rekening kunnen houden met de beperkingen van mijn stembereik? Zelf waren het ook geen grote virtuozen, maar samen maakten we er wat van”.

Zoveel nuance was voor de diverse redacties te hoog gegrepen. ‘Jerney Kaagman kon niet zingen’, kopte De Volkskrant. SBS Shownieuws en RTL Boulevard wierpen zich met sardonisch genoegen op het vermeende vocale onvermogen van de bitch uit Idols. De Telegraaf maakte het helemaal bont: ‘Jerney Kaagman kan niet tegen kritiek!’, schreef Wilma Nanninga boven een ‘interview’, samengesteld uit oude quotes en verzinsels. „Dit voelt als een mes in mijn rug”, zei Kaagman. Bij de presentatie van het boek zal ze niet aanwezig zijn.

Wordt het niet eens tijd dat we wat meer respect gaan tonen voor onze Nederlandse pophelden? In Engeland worden Sandy Shaw, Noddy Holder van Slade en Sex Pistols-zanger Johnny Rotten op een voetstuk geplaatst om hun verdiensten voor de nationale cultuur. Hebben die deerniswekkende sensatiejournalisten dan echt helemaal niks met hits als Ruby is the one, Wild and exciting en Memories, gezongen door een van de beste popzangeressen die ons land heeft voortgebracht? Als er iemand ooit de X-factor had, was het Jerney Kaagman wel.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard