‘Ik ben nu werkloos’

Ex-minister Donner (CDA) heeft een volle agenda. In de campagne heeft hij vaak de lachers op zijn hand.

Door een van de gespreksleiders was hij aangekondigd als „de Ali B van het kabinet”. Piet Hein Donner, eind september afgetreden als minister van Justitie, moest hem daarom in de Leidse Pieterskerk nog even corrigeren: „Ik ben Piet Hein Donner, ik ben op dit moment werkloos.” Het publiek in de volle kerk, bijna allemaal studenten, vindt het allemaal prachtig.

Het CDA heeft met de nummer vijf van de kandidatenlijst een campaigner in hart en nieren. Donner wordt, zichtbaar tot zijn eigen plezier, veel ingezet. De voormalig minister van Justitie, die aftrad na een onderzoek naar de Schipholbrand, heeft een volle agenda. Vanmiddag ging hij in debat aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, nam hij ergens anders nog een boek in ontvangst en moest hij naar Groningen, waar hij morgen moet spreken over het thema ‘geloof en integratie’.

Gisteravond debatteerde Donner met lijsttrekker Alexander Pechtold (D66), de Kamerleden Eerdmans (EénNL) en Samsom (PvdA) en de VVD-kandidaat Tom Kuperus. Donner was het middelpunt. Iedere kandidaat mocht vanaf de preekstoel twee minuten reclame voor zichzelf maken. Donner weigerde de stoel op te klimmen. Daar voelde de gereformeerde politicus zich niet bevoegd voor. „Ik spreek liever ex cathedra, zoals u zult begrijpen.” Ook als hij niet hoefde te praten – de aanwezigen moesten in tweetallen praten – kreeg hij vragen van de gespreksleiders en de toeschouwers. En omdat ieder antwoord de schijn van een droogkomische grap had – ook als dat niet zo was – had Donner voortdurend de lachers op zijn hand.

Donner wilde de studenten vooral waarschuwen voor softdrugs. „Als u zegt dat softdrugs maar moeten kunnen, vergeet u dat criminelen er nu gigantische kapitalen aan verdienen en drugs leveren voor de rest van Europa.” Deze georganiseerde criminaliteit is volgens Donner „minstens zo bedreigend als het terrorisme.”

Donner wees de studenten erop dat er de afgelopen jaren een „draai” in het beleid was gemaakt. „Het kabinet heeft beleid gevoerd met respect en zekerheid als speerpunten.” Als het CDA niet de grootste partij zou worden, zou die draai ongedaan worden gemaakt, waarschuwde Donner. „Als u deze keer niet op het CDA stemt, zult u later wellicht líd van het CDA moeten worden om nog iets tegen zo’n nieuw beleid te kunnen doen.” (GV)

Bijdragen: Egbert Kalse, Guus Valk