Herfstcrumble

voor een ronde ovenschaalvan 26 cm:1 kg gram handperen3 eetlepels citroensap40 gram grote zwarte rozijnen100 gram volkorenmeel150 gram rietsuikermespunt zout30 gram fijngehakte walnoten100 gram koude roomboter + iets extra voor invetten10 halve gepelde walnoten

Het is een gulle herfst. Er zijn overdadig veel lekkere, wilde paddestoelen, tamme kastanjes, (stoof)peren, kweeappels en kweeperen. Met die laatste twee weten veel van mijn vrienden zich geen raad. De takken van hun vruchtbomen zijn royaal behangen en reiken tot op de grond; de oogst levert emmers en emmers van die heerlijke, geurige vruchten op. Een heer in mijn kennissenkring die zich blijkbaar geen raad weet wat te doen met de overdaad aan conference-peren die zijn boom hem levert, vroeg om een recept. Ik zou zeggen, eet de peren vooral samen met Roquefort, Gorgonzola piccante of zeer oude pecorino romano. En als eventueel gaat vervelen, maak er dan af en toe een crumble mee.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de peren, snijd ze in kwarten,verwijder het klokhuis en snijd de partjes overdwars in plakjes van 1 cm dik. Vet de ovenschaal dun in met roomboter, doe de plakjes peer samen met de rozijnen erin en besprenkel alles met citroensap. Vermeng in een beslagkom volkorenmeel, suiker, zout en fijngehakte walnoten met elkaar. Snijd de roomboter in blokjes en werk ze met een deegkruimer door het meelmengsel tot een grofkorrelig deegmengsel is verkregen. Strooi dit gelijkmatig uit over de peren en leg hier en daar een halve walnoot op de deegkruimels. Bak de crumble 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat hem iets bekoelen zodat het deegkruim krokant kan worden. Serveer lauw of op kamertemperatuur.

Florine Boucher

Morgen: Creools koken