Henin moeizaam langs Hingis, verlies Mauresmo

Justine Henin speelde gisteren met een zwarte bandage om haar rechterkuit tegen Martina Hingis. De Belgische won de partij op het ‘WK’ moeizaam in drie sets. Foto Reuters Justine Henin-Hardenne of Belgium wears a bandage during her WTA Championships tennis tournament match against Martina Hingis of Switzerland in Madrid November 7, 2006. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN) REUTERS

Justine Henin is gisteren de strijd om het officieuze wereldkampioenschap tennis begonnen met een moeizame zege op Martina Hingis: 6-2, 6-7 en 6-2. De Belgische, die de afgelopen twee maanden herstelde van een kuitblessure, kwam in de Madrid Arena zichtbaar ritme tekort.

Na een sterk begin waarin Henin haar tegenstandster bij vlagen declasseerde viel ze in de tweede set ver terug. De Waalse wist de partij met een voorsprong van 6-2 en 5-2 op het scorebord niet af te maken en liet Hingis terug in de wedstrijd komen. De Zwitserse dwong via een tiebreak een derde set af, maar was daarin geen partij meer voor Henin.

Bij de winnares van Roland Garros overheerste na afloop vooral de opluchting. „Ik ben heel tevreden dat ik hier vandaag kon staan en voluit kon spelen”, zegt ze op haar eigen website. Henin, die zwarte tape over haar rechterkuitbeen had geplakt, had naar eigen zeggen weinig last gehad van haar kwetsuur. „Die bandage vond ik gewoon mooi. Ik mocht de kleuren kiezen en ben maar voor zwart gegaan. Alleen toen ik oprukte naar het net voelde ik iets in mijn kuit, maar ik heb pijnloos gespeeld.”

Henin staat morgenavond in het tweede groepsduel tegenover Nadia Petrova. De Russin won gisteren in de openingspartij van de WTA Championships verrassend van titelverdedigster Amélie Mauresmo. Petrova won eenvoudig met 6-2 en 6-2 van de Française die verre van fit oogde. De huidige nummer één van de wereldranglijst herstelde de voorbije weken van een schouderblessure. Tegen wil en dank begon ze in Madrid aan het toernooi waar de beste acht speelsters ter wereld om drie miljoen dollar aan prijzengeld strijden. Mauresmo moet nu de laatste twee partijen tegen Hingis en Henin winnen om de halve finale te bereiken. Lukt dat niet dan is ze haar eerste plaats kwijt.

Maria Sjarapova voldeed gisteravond wel aan de hooggespannen verwachtingen. De winnares van de US Open rekende in twee sets af met haar landgenote Elena Dementjeva: 6-1 en 6-4. Sjarapova dankte het publiek na afloop met handkusjes. De nummer twee van de wereld komt vanavond uit tegen de Belgische Kim Clijsters. Net als gisteren zullen modellen optreden als ballenjongens. Dit gebeurt in reactie op het toernooi om de Master Series bij de mannen waar eerder in Madrid vrouwelijke modellen werden ingezet.