Gebouw van uitgever beschoten met explosief

De politie onderzocht vanmorgen het gebouw dat vannacht is beschoten. Een projectiel sloeg een klein gat in de gevel. Foto WFA WFA10:AANSLAG OP PCM DRUKKERIJ:AMSTERDAM;08NOV2006- Op de PCM-drukkerij in Amsterdam is rond 00.30 uur waarschijnlijk met een granaatwerper een explosief afgevuurd. Er werd een klein gat geslagen in de gevel van het pand en er sneuvelden enkele ruiten. Er zijn geen gewonden. In de drukkerij worden onder meer NRC Handelsblad, Trouw en De Volkskrant gedrukt. Volgens medewerkers was de klap in het hele gebouw te voelen. De politie heeft de omgeving afgezet en is met een sporenonderzoek begonnen. Over de achtergrond van de aanslag is nog niets bekend. De Volkskrant zegt geen dreigementen te hebben gekregen. De kranten komen gewoon uit. WFA/jvdh/str. Rein van Zanen WFA WFA

De drukkerij van PCM Uitgevers in Amsterdam is vannacht rond half een beschoten met een explosief. Het projectiel sloeg tegen de gevel van het gebouw en kwam tot ontploffing. In het gebouw aan de Van deR Madeweg worden onder meer NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Het Parool gedrukt. Er vielen geen gewonden. In de gevel ontstond een klein gat. Er sneuvelden vier ramen.

De politie was vanochtend nog bezig met sporenonderzoek op het terrein. Ook tegenover de drukkerij werd onderzoek gedaan. De omgeving rond de getroffen gevel was afgeschermd met hekken. De beveiliging liet geen journalisten het terrein op om de schade van dichtbij op te nemen.

De politie weet nog niet waarmee het explosief is afgevuurd. Volgens een woordvoerder zou het kunnen gaan om een granaatwerper, een raketwerper of een zelfgemaakt projectiel. Op diverse plekken op het terrein van de drukkerij hangen camera’s. De beelden daarvan worden door de politie onderzocht.

Waarnemend hoofdredacteur Birgit Donker van NRC Handelsblad is vooral verbaasd en geschrokken over de aanslag. De afgelopen tijd is er volgens haar aan bedreigingen „niets buitengewoons” binnengekomen op de krant. Of er extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen, wil ze niet zeggen.

Ook hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen van Het Parool zegt dat zijn redactie de afgelopen tijd geen bedreigingen heeft ontvangen. „De actie kan gericht zijn tegen de hele pers”, zegt hij. Hij vindt het schokkend dat er een aanslag wordt gepleegd op een gebouw op een moment waarop er veel mensen werken. „Mensen die dit doen nemen bewust het risico dat er slachtoffers vallen.”

Het Parool heeft de afgelopen weken veel geschreven over ondernemers op de Wallen in Amsterdam. Een aantal ondernemers hebben op dit moment problemen met de gemeente Amsterdam over de vergunningen voor bordelen. Maar Gruijthuijsen zegt dat zijn redactie niet in een bepaalde richting denkt. „Er is elke dag wel een stuk in een krant waar mensen zich vreselijk over opwinden.”

Ook bij de Volkskrant en Trouw zijn recent geen bedreigingen binnengekomen.