En weer steelt de dominomus de show

De dominomus is terug! Precies een jaar nadat ze in Leeuwarden door een ongediertebestrijder werd doodgeschoten vanwege het omgooien van 23.000 steentjes voor Domino Day, wordt het vogeltje voor het eerst aan het grote publiek getoond. De opgezette vrouwtjesmus is vanaf dinsdag het topstuk van ‘De grote huismus tentoonstelling’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Conservator Kees Moeliker is blij. „Ons museum zou weleens een bedevaartsoord kunnen worden.”

Is het opzetten goed gelukt?

„Zeker. Al zijn er nog sporen van het schot zichtbaar. Zo mist de linkervleugel, die heeft justitie ons niet geleverd.”

De maaginhoud van de dominomus bestond uit vier donkerbruine zaadjes uit een volkorenboterham, een schilfertje van het huis van een landslak en een beetje kiezelgruis. Wat is daarmee gebeurd?

„De maaginhoud hebben we op sterk water gezet. Dat is troebel geworden. Maar we exposeren het wel.”

De commotie over de dominomus haalde CNN en The New York Times. Is ze de beroemdste mus ter wereld.?

„Nee, ik denk dat de mus die in 1936 in Londen dodelijk werd getroffen door een cricketbal nóg beroemder is. Die mus, afkomstig uit het museum van de Marylebone Cricket Club, is een van de zes beroemde mussen in de Wall of Fame bij onze expositie.”

Waarom een tentoonstelling gewijd aan de huismus?

„In West-Europa verdwijnt de vogel gestaag. Die ontwikkeling zegt iets over onze woonomgeving, want de mus heeft de mens altijd gevolgd. Wat we kunnen doen? Weg met de tuinhekken, terug met de hagen. Voer de mussen, ook ’s zomers. En klop je tafelkleed in de tuin uit.”

Arjen Ribbens