Diversiteit VS blijkt uit lokale initiatieven

In 37 staten mochten Amerikanen zich gisteren uitspreken over in totaal 205 wetsvoorstellen op staatsniveau. De uitslagen in deze verscheidene volksraadplegingen toonden de grote politieke diversiteit van de Verenigde Staten:

Kiezers in de staat South Dakota stemden met 55 procent tegen een aanscherping van het verbod op abortus. Het lokale Congres nam het voorstel eerder dit jaar aan, indien het was bekrachtigd zou het de strengste abortuswetgeving in het hele land hebben betekend.

In Missouri stemde men nipt voor een voorstel om onderzoek met stamcellen mogelijk te houden. Dit soort research is in rechts-religieuze kringen omstreden, omdat het genetisch materiaal afkomstig is van embryo’s. Anderen zijn voor omdat het tot medische doorbraken kan leiden, bijvoorbeeld in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De bekende acteur en Parkinson-patiënt Michael J. Fox mengde zich de afgelopen weken in het stamceldebat.

Zeven staten (Colorado, Idaho, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Virginia en Wisconsin) maakten een huwelijk tussen personen van dezelfde sekse onmogelijk. In de zuidelijke staat Arizona stemde de bevolking juist tegen een verbod op het homohuwelijk.

En in zes staten (Arizona, Colorado. Missouri, Montana, Ohio en Nevada) stemden men voor verhoging van het minimumloon. Democraten hadden deze voorstellen ingediend in een poging meer kiezers uit de lagere inkomensgroepen naar de stembus te krijgen. Deze stemmen doorgaans in meerderheid Democratisch.

Californië, de staat waar Arnold Schwarzenegger gisteren werd herkozen, stemde gisteren tegen een voorstel om olieproducenten zwaarder te belasten.

In Arizona, de bestemming van veel (Spaanstalige) migranten uit Latijns-Amerika, keurde een voorstel goed dat van Engels de enige officiële taal maakt.

Nevada en Colorado stemden tegen een voorstel om het bezit van 28 gram marihuana legaal te maken voor iedereen ouder dan 21.