Democraten halen meerderheid Huis

De Democraten hebben in de VS voor het eerst in twaalf jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaald. Dit blijkt uit de uitslag van de gisteren gehouden Congresverkiezingen.

Bij het sluiten van deze krant hadden ze 28 zetels gewonnen; genoeg voor een ruime meerderheid van dertien zetels in het Huis. Uit veertien districten moest de uitslag nog binnenkomen.

De Democraten wonnen ook onverwacht veel in de Senaat, waar eenderde van de honderd leden gekozen werd. Door één hertelling (in Virginia) en één uitslag, die bij het ter perse gaan van deze krant nog niet binnen was (in Montana), is de stemverhouding nog ongewis. Maar in beide staten staan de Democraten op een kleine winst. Als deze uitslag definitief wordt, herkrijgen de Democraten ook een meerderheid in de Senaat.

De uitslag is een nederlaag voor het Witte Huis. President George W. Bush – die tot en met gisteren had volgehouden dat zijn partij in beide huizen de meerderheid zou behouden – gaf vannacht om vijf uur de nederlaag toe. Hij zei te willen samenwerken met de Democraten.

De verkiezingen groeiden de laatste maand – tot weerzin van de Republikeinen – uit tot een referendum over Irak. Een opiniepeiling leerde dat 56 procent van alle kiezers volledige terugtrekking van de troepen uit Irak wenst. Kiezers zeiden ook te zijn gemotiveerd door alle corruptieschandalen en de oorlog tegen terreur.

Door de uitslag krijgt het Huis voor het eerst in zijn geschiedenis een vrouw als voorzitter, Nancy Pelosi uit San Francisco. Zij volgt Dennis Hastert op, en wordt daarmee na Bush de belangrijkste politicus van de VS.

Pelosi zei dat „Amerika heeft gekozen voor verandering, voor een nieuwe richting voor het land”. Ze vertelde te willen samenwerken met het Witte Huis om een nieuw beleid voor Irak te ontwikkelen. Ze zei verder dat de uitslag een oproep van kiezers is tot een „eerlijkere verdeling van de welvaart’’.

John McCain, de belangrijkste kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in 2008, noemde de uitslag een „wake up call voor Republikeinen”. Volgens hem hebben vooral de schandalen bijgedragen aan de nederlaag. Hij erkende dat „veel fouten’’ zijn gemaakt in Irak maar benadrukte dat de VS de oorlog niet mogen opgeven. „Ik denk nog steeds dat de VS een conservatief land zijn”, zei hij.

hoofdartikel:pagina 7

persstemmen:pagina 7