Debat over begrafenis van Botha

De vlaggen hangen halfstok. In de Nederduits Gereformeerde kerk in George, Zuid-Afrika, wordt vandaag Pieter Willem Botha herdacht. Een staatsbegrafenis krijgt de voorlaatste blanke president van Zuid-Afrika. Hij overleed vorige week woensdag. Verdient Botha een staatsbegrafenis, is sindsdien de meest gestelde vraag op opiniepagina’s en praatprogramma’s.

„Botha is vergelijkbaar met Hitler”, schrijft vakbondskoepel COSATU vandaag in een verklaring. De vakbonden voelen zich ongemakkelijk over het respect dat de ANC-regering betuigt aan de oude rivaal. Onder de aanwezigen in de kerk bevindt zich vandaag niet alleen Botha’s opvolger F. W. de Klerk, maar ook president Mbeki.

Opvallend is dat juist zwarte Zuid-Afrikanen mild in hun oordeel zijn over de overledene. Ook al heeft Botha zelf geweigerd te verschijnen voor die waarheidscommissie, de oud-president moet verontschuldigd worden. De Sunday Times herinnerde afgelopen woensdag de lezers: Botha was een monster. Hij zou onder anderen superkiller Eugene de Kock de opdracht hebben gegeven om meer dan 200 antiapartheidsstrijders te executeren. Maar bij de praatprogramma’s op de radio zijn veel zwarte Zuid-Afrikanen het eens met Solomon, een beller uit Nelspruit. „Wie blijft haten doet vooral zichzelf pijn.”