Crisis in Kirgizië lijkt ten einde

De politieke crisis in Kirgizië, die gisteren een dieptepunt bereikte met straatgevechten tussen aanhangers en tegenstanders van president Koermanbek Bakijev, lijkt ten einde te lopen. Gisteravond sloten parlementariërs van de twee kampen een compromis over grondwetswijzigingen. Als Bakijev daarmee instemt, is de crisis voorbij.

Critici van de president hebben een week lang in de hoofdstad Bisjkek elke dag gedemonstreerd bij het Witte Huis, waar de president en de regering zetelen. Ze zetten tenten op voor een permanente betoging. De opposanten eisten het vertrek van Bakijev, omdat hij corrupt zou zijn en zich niet heeft gehouden aan zijn belofte, de grondwet te wijzigen en een deel van zijn bevoegdheden over te dragen aan het parlement en de regering. Een poging van de oppositie, die grondwetswijzigingen in het parlement door te drukken zonder de instemming van de aanhangers van de president, mislukte. De oppositie wees grondwetswijzigingen die waren voorgesteld door de aanhang van Bakijev, af.

Daarop kreeg de dagelijkse betoging gisteren een grimmig karakter. Er braken gevechten uit toen zevenduizend demonstranten bij het Witte Huis op rond tweeduizend aanhangers van Bakijev stuitten. De oproerpolitie maakte met traangas een eind aan de strijd. Gisteravond circuleerden geruchten als zouden duizenden aanhangers van Bakijev vanuit het zuiden van het land – zijn machtsbasis – naar Bisjkek onderweg zijn om hem te steunen.

Gisteravond bereikten de twee kampen een compromis over de grondwetswijzigingen. Afgesproken is het aantal parlementariërs uit te breiden van 75 naar 90. De partij die verkiezingen wint krijgt het recht een nieuwe regering te vormen. De nationale veiligheidsraad, die nu door de president wordt gecontroleerd, moet voortaan de regering verantwoording afleggen en het parlement mag zich in de toekomst uitspreken over de benoeming van topfunctionarissen als de procureur-generaal en de president van de centrale bank. De president raakt ook het recht kwijt het parlement te ontbinden en de premier en de ministers te benoemen – ook dat recht gaat naar het parlement. De wijzigingen worden vandaag in het parlement besproken. Of de president ze accepteert, is onduidelijk.

Als hij dat doet, zo meldde een parlementariër van de oppositie, zullen de critici van de president hun protest opgeven en naar huis gaan. De oppositie stelde gisteren dat Kirgizië door de grondwetswijzigingen ophoudt een presidentiële republiek te zijn en een parlementaire republiek wordt. (Reuters, AFP)