Chocola & courgette

Ze woont in Montmartre en ziet er navenant Parisenne uit. Haar kookblog wordt dagelijks door ruim tienduizend mensen bezocht en door evenveel de hemel ingeprezen. Vorig jaar won ze een Food Blog Award en volgend jaar publiceert ze haar eerste boek. Hoewel ze volbloed Française is, schrijft ze in het Engels, en dat doet ze even lichtvoetig als literair.

Drie jaar geleden startte Clotilde Dusolier met www.chocolateandzucchini.com, naar eigen zeggen omdat ze bang was haar vrienden te vervelen met haar eindeloze verhalen over de lekkerste bakkertjes, de leukste restaurantjes en de rijpste tomaten. In plaats daarvan liet ze voortaan de hele wereld meekijken in haar keuken. En meeruiken. En meeproeven. Want zo evocatief schrijft ze.

Als Clotilde bijvoorbeeld een recept voor spiced chocolate peanut butter geeft, wéét je gewoon hoe het zal voelen wanneer je je lepeltje (of mes, maar er gaat naar mijn idee niks boven het snoepen van dit soort über-broodbeleg met een plastic lepeltje, zónder brood en vóór de teevee) in die glazen pot steekt. Eerst glijdt hij erin weg en naarmate je dieper zakt, lijkt de weerstand toe te nemen. Als je maar gulzig genoeg bent, moet je bijna kracht zetten om je lepel weer boven te krijgen. Je weet ook hoe die cacaobruine zalf in eerste instantie aan je verhemelte zal plakken, om daarna langzaam te smelten in je haastig toestromende speeksel, een filmend laagje achterlatend op je tong. De korreltjes pinda die zich zullen nestelen in je wangslijmvlies. De smaak, die van M&M’s eigenlijk, maar dan veel dieper door de pure chocolade en complexer door de specerijen. De volgende hap die je neemt. En de volgende. En dat je dan tegen jezelf zegt dat het de laatste is, maar dat je er niettemin nog drie neemt. Afijn, Clotilde’s pindakaas maak je op eigen risico.

De hoeveelheden zijn goed voor één potje en je hebt er een keukenmachine en rauwe, dat wil zeggen ongebrande, pinda’s voor nodig. Die kun je zelf doppen en ontvliezen, maar ook kopen bij de ekowinkel.

Eén potje pindakaas van Clotilde:

125 g rauwe, gedopte pinda’s

40 g pure chocolade (met minimaal 70% cacao), geraspt

een heel klein snufje van elk: gemalen chilipeper, kerriepoeder, paprikapoeder en gemalen kardamom

fijn zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de pinda’s uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 5 tot 7 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep ze halverwege om. Maal de afgekoelde pinda’s en chocolade samen tot een romige pasta.

Haal tussendoor enkele keren een spatel langs de wanden van de kom. Voeg de specerijen en naar smaak zout toe en meng nogmaals. Schep het mengsel in een schone, goed afsluitbare pot. Bewaar de pindakaas in de koelkast en eet hem op kamertemperatuur.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op www.chocolateandzucchini.com. of 96076 naar 7585. Waarom zijn foodlogs zo populair? Praat erover en discussieer mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil