Anti- én pro-rook in een mooie satire

Hij is de `Sultan of Spin`, Nick Naylor, de hoofdfiguur van de verrukkelijke satire Thank You for Smoking, waarin zo`n beetje alles aan de man gebracht kan worden: drank, wapens, politici en sigaretten, vooral heel veel sigaretten. Als Nick in een of andere talkshow naast een vijftienjarig kankerpatiëntje wordt gezet, beweert hij met droge ogen dat het in ons aller belang is om de jongen `alive and smoking` te houden. Hoogtepunt is als Naylor met een Hollywoodproducent overlegt hoe ze filmsterren, desnoods in een sciencefictionfilm, weer aan het roken kunnen krijgen. Want tegenwoordig rookt niemand meer in de film, behalve in een paar vage Europese artfilms. Er was natuurlijk een Canadees voor nodig om die anti- en pro-rookfilm (al wordt er alleen een enkele sigaar in gerookt) ineen te maken: Jason Reitman, zoon van Ivan Reitman, die we nog kennen van Ghostbusters en recentelijk My Super Ex-Girlfriend. De slappe lach is er dus met de paplepel ingegoten. Thank You For Smoking is Reitman juniors speelfilmdebuut. De combinatie van weten waar je het over hebt en weten hoe je daar een film van moet maken geeft Thank You for Smoking een verfrissende virtuositeit mee: de gevatte oneliners kringelen als rooksliertjes uit de monden van de personages. Alle vormen van schijnheiligheid worden zo omvergeblazen.

Thank You for Smoking. Regie: Jason Reitman. Met: Aaron Eckhart, Maria Bello, Rob Lowe, William H. Macy, Robert Duvall. In: 12 bioscopen.