7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

‘t Jagershuys

Woudenbergseweg 15, Zeist. Telefoon (030) 691 30 13. Keuken open 12.00-20.00, ma gesloten.Categorie: Kindvriendelijk

Heerlijk onder de bomen op het terras of in de leuke serre smullen van uitstekende pannenkoeken. Er is ruime keuze uit klassiekers zoals met spek en appel, maar op de kaart staan ook nieuwerwetsere baksels, bijvoorbeeld een pannenkoek met kip. Veel ouders komen hier met hun kinderen in een koek happen, dus de okidoki bediening heeft het druk.

goed | Als klein kind was het al mijn favoriete plek. Met een enorme speeltuin waar je los in kon gaan en bediening die altijd tegen je sprak in plaats van over je heen. En, niet te vergeten superlekkere pannenkoeken uiteraard! Goed om te zien dat er niets is verandert, hooguit iets verbetert.(27-09-2006 S.D. te Amsterdam)

uitstekend | De beste pannenkoeken van Nederland! Bijzonder zijn de verschillende hartige pannenkoeken, die goed vullen; als voorbeeld de Noorse pannenkoek met zalm en kreeftensaus. Voor de twijfelaar tussen een kaas en appel, is een halve met kaas en een halve met appel als één pannenkoek te serveren!(28-05-2006 M. V. te Zeist)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 MODERNE DANS

CaDance: Medium Rare

Den Haag: Korzo. Tijd: 19.00u. Res/inl: 070-3637540; www.korzo.nl

Vanavond kun je in het kader van het CaDance Festival naar de dansvoorstelling Medium Rare van Pedro Goucha. Voor Goucha ligt de uitdaging er in om via dans, de kunstvorm van het lichaam, zo dicht mogelijk bij de pure lichamelijkheid van zijn dansers te komen. Het lichaam wordt in die zin door dans tot een ‘rauw medium’ gemaakt, dat er naar streeft om mensen in hun naakte individualiteit te laten zien. Tegelijkertijd weet de choreograaf dat dit streven een illusie is: 100 procent puurheid bestaat niet, het lichaam zal als medium nooit meer dan ‘gemiddeld rauw’ kunnen zijn.

3 GESCHIEDENIS

Historisch Café

Amsterdam: Café P’96, Prinsengracht 96. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: www.historischcafe.nl

Het Historisch Café gaat van start met een column door Michiel Baud over Indianen en historici. Hierna een film van en interview met Martin Mevius over de Hongaarse Opstand van 1956. Na de pauze een dubbelinterview met Marc Chavannes en Hans Steketee. Chavannes, voormalig correspondent voor NRC Handelsblad, schreef Op de As van Goed en Kwaad. Amerika achter de schermen (2006). Steketee, voormalig correspondent voor NRC Handelsblad in Londen, schreef Eiland tussen de oren. Het Verenigd Koninkrijk achter de schermen (2006).

4 THEATER

Torquato Tasso

Utrecht: Snijzaal, Hoefijzerstraat 10 (voorheen Gebouw A7). Tijd: 20.30u. Entree: 10 euro. Inl/res: 030-2316142 & www.barreland.nl

't Barre Land herneemt Torquato Tasso, een toneelstuk (1790) van Johann Wolfgang Goethe. Over de Italiaanse Renaissance-dichter Torquato Tasso (1544-1595) die het met zijn compromisloos en overgevoelig gedrag verbruit bij de machthebbers. In 1997 werd de groep met deze voorstelling genomineerd voor Het Theaterfestival. Deze nieuwe enscenering wordt gespeeld in het eigen atelier De Snijzaal en gaat daarna op tournee.

5 MUZIEK

Venice

Rotterdam: Nieuwe Luxor Theater. Tijd: 20.00u. Entree: 19-30 euro. Res: 010-4843333 & www.luxortheater.nl

De komende twee maanden toert Venice onafgebroken door Nederland. De Amerikaanse broers en neven Kipp, Mark, Michael en Pat Lennon brengen in de Nederlandse theaters nummers van hun nieuwe album Amsterdam ten gehore. Ze werden ontdekt door Jan Douwe Kroeske. Hij nam voor 2 Meter Sessies een cd met hen op, die al snel goud behaalde. In 2003 wonnen ze de Edison Award voor beste buitenlandse groep.

6 POLITIEK

Op naar een links kapitalisme!

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.30u. Entree: 4 euro. Inl: www.debalie.nl

De denktank Waterland presenteert een nieuw ‘Sociaal-Kapitalistisch Manifest’. Hoe kunnen de sterke kanten van het kapitalisme worden gecombineerd met werkelijke kansengelijkheid, welzijn, duurzaamheid en vrijheid-voor-allen? Na een inleiding door Paul de Beer wordt er gedebatteerd met o.a. Ferd Crone (PvdA), Kees Vendrik (GroenLinks), Ewout Irrgang (SP), Alfred Kleinknecht (TU Delft), Bas Jacobs (UvA), Ewald Engelen (WRR & UvA) en Roel Janssen (NRC Handelsblad). Je kan het ‘Sociaal-Kapitalistisch Manifest’ downloaden van www.waterlandstichting.nl.

7 TONEEL

Othello

Groningen: Stadsschouwburg. Tijd: 20.15u, inleiding 19.15u. Inl/res: 050-3680368; www.de-oosterpoort.nl

Krankzinnig van jaloezie wurgt de Moorse generaal (Thijs Römer) zijn Venetiaanse bruid (Anniek Pheifer). Het Nationale Toneel speelt Shakespeare’s Othello tegen een decor van veertig opgestapelde zeecontainers. Michel Sluysmans speelt de intrigant Jago die de generaal tegen zijn vrouw opzet. Johan Doesburg regisseert. De voorstelling is een coproductie met het jonge eveneens Haagsche toneelcollectief Annette Speelt.