7 redenen om thuis te blijven

1 Dvd

16 Blocks

Adv.prijs 2 disc steelbook 24,99 euro

De extra disc bij deze dvd kun je het best zo snel mogelijk vergeten. We geloven best dat de acteurs het „een feest” vinden om met elkaar te werken en elkaar allemaal „briljant” vinden. De film 16 Blocks is daarentegen wél erg aardig.

Jack Mosley (Bruce Willis) is een depressieve politieagent die ontbijt met een half litertje Whisky. Tussen neus en lippen door krijgt hij de ‘eenvoudige’ opdracht om een criminele getuige (Mos Def) in een corruptiezaak zestien straten verderop af te leveren bij de rechtbank. Een aantal politieagenten tegen wie Def moet getuigen, probeert dat met alle middelen te voorkomen.

Wanneer Willis nog maar eens een flesje Whiskey bij een lokale slijterij inslaat, begint een spectaculaire race tegen de klok dwars door New York. Het scenario van de film is er een van een doorsnee politiefilm, maar de hoofdrolspelers tillen het verhaal met hun acteerprestaties boven het gemiddelde uit. Het is aan te raden het alternatieve einde te kiezen dat is toegevoegd aan de dvd. Dat einde is een stuk verrassender dan het origineel. (GJW)

2 Portret

Profiel

Ned. 2, 23.10-23.50u.

Arthur Docters van Leeuwen staat bekend als een van de machtigste mannen van ons land. Van 1989 tot 1995 was hij hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Als Super-PG (procureur-generaal) kreeg hij ruzie met minister van justitie Winnie Sorgdrager. Onlangs kwam Docters van Leeuwen weer in het nieuws toen hij uit de VVD stapte omdat hij te laag op de lijst was gezet. Nu is hij voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten.

3 documentaire

Final 24: River Phoenix

Discovery, 22.00-23.00u.

In de documentaireserie Final 24 worden beroemdheden belicht die niet alleen beroemd werden vanwege de manier waarop ze leefden, maar vooral door hun opvallende dood. In deze aflevering staat tieneridool River Phoenix centraal. Op zijn 21ste was hij een van de best betaalde acteurs van Hollywood. Maar Phoenix kon zijn salaris moeilijk rijmen met zijn ethische opvattingen. Hij stierf in 1993 op zijn 23ste aan een overdosis.

4 film

The English patient

Canvas, 20.50-23.30u.

Laszlo Almasy (Ralph Fiennes), een Hongaarse piloot, wordt in de Noord-Afrikaanse woestijn neergeschoten. Hij wordt verzorgd door de Canadese verpleegster (Juliette Binoche). Almasy is zijn geheugen kwijt. Via flashbacks komen hij en de kijker steeds meer over zijn verleden te weten. Weidse landschappen, prima acteerprestaties en meeslepende muziek maken de film een must voor de liefhebber van romantische films.

5 Psychosloffen

Freud op je sloffen

Via www.philosophersguild.com of in de kadowinkel, 24,95 euro.

Wat is toch de aantrekkingskracht van Sigmond Freud? Zijn het zijn theorieën, die vooral betrekking hebben op seksuele driften? Of is er sowieso een wetenschapstrend als reactie op een overdosis aan religieuze uitingen? Vast staat dat de hilarische-maar-zinloze-cadeautjesindustrie er wel bij vaart: steeds vaker zien we de Weense psychoanalyticus opduiken op een onverwachte plek: koffiemokken, sleutelhangers, koelkastmagneten, als actionfigure of uitgevoerd als kirrende ‘kietel-mij’ pluchen knuffel. En hij is niet de enige populaire denker: op philosophersguild.com koop je een ‘Wille zur Macht’-energiereep van Nietzsche, vingerpopjes van Jung, of een verjaardagskaart met Marx. Of schiet in een paar warme freudiaanse sloffen, lekker voor op de sofa. Wat zou de conclusie van Freud zelf zijn over dit pathetische geknuffel met dode wetenschappers? (OvD)

6 koffie zetten

Senseo New Generation

Te koop bij huishoud- en elektronicaspeciaalzaken voor 109 tot 139 euro.

Philips heeft met het nieuwe koffiezetapparaat Senseo New Generation alle gebreken van de ouderwetse Senseo willen wegnemen. Tenminste, het verschil is dat de nieuwe Senseo een groter waterreservoir heeft voor acht koppen koffie, een verstelbare tuit en bovendien een display waarop je de sterkte van je kopje koffie kunt aangeven. Het nieuwe koffiezetapparaat ziet er bijna hetzelfde uit als de de oude, maar toch toont hij net iets meer afgetuned. Natuurlijk werkt de nieuwe Senseo ook weer met de koffiepads. Douwe Egberts, de fabrikant die voor Philips de eerste Senseo-koffiepads ontwikkelde, verkoopt dit koffiezetapparaat van Philips ook in zijn winkels. De echte fijnproever kan toch maar niet wennen aan de ietwat waterige smaak die van de Senseokoffie. Met deze versie kun je die dus afstemmen op je eigen voorkeur. (LvB)

7 Bloemen

Bloemetje sturen

www.stuurbloemen.nl

Om het te zeggen met bloemen hoef je tegenwoordig het veld niet meer in. Bloemenspecialist ’t Groene Loo uit Klaaswaal en TNT Post (van die oranje jassen, ja) hebben samen iets nieuws bedacht: het ‘brievenbusbloemetje’. Een keurig bosje verse rozen dat in rechthoekige plastic cadeauverpakking zó op de mat ploft. Boeketjes zijn er ook, maar die passen niet in de minimale brievenbusafmeting van 265 bij 32 mm – daar belt de postbode voor aan. De rozen zijn er in de kleuren rood, wit, geel en roze (twaalf stuks voor 12,50 euro, rood 14,50 euro). De boeketjes komen in de vier soorten Trendy en Nature (22,50 euro) en Classic en Jumble (24,50 euro). Een schriftelijke cri du coeur bijvoegen is mogelijk. Volgens de leverancier blijven de bloemen een week goed door de speciale verpakking. Tip: vraag wel een extra zakje chrysal-poeder als TNT kampt met kerstdrukte. (EK)

Met bijdragen van Laura van Baars, Olga van Ditzhuijzen, Eppo König en Gert-Jan Wondergem