‘100 miljoen doneren gaat niet in stilte’

Tomtom-oprichter Pieter Geelen geeft 100 miljoen euro weg aan goede doelen, maar wil niet te veel op de voorgrond treden. „Ik zie mijzelf niet als een voorbeeld.”

De Turing Bombe-machine, genoemd naar de wiskundige Alan Turing, werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om codes van de Duitsers te ontrafelen. Die gebruikten een Enigma-machine om de boodschappen te versleutelen. Turing, naar wie Tomtom-oprichter Pieter Geelen zijn liefdadigheidsstichting heeft vernoemd, wist deze code te kraken. Foto Reuters A British Turing Bombe machine is seen functioning in Bletchley Park Museum in Bletchley, central England, September 6, 2006. For the first time in sixty years Bletchley Park re-created the way the 'unbreakable' Enigma code was broken using functioning World War Two equipment. The Bombe was the brainchild of mathematical geniuses Alan Turing and Gordon Welchman, and enabled Bletchley Park's Cryptographers to decode over 3000 enemy messages a day breaking the codes created by German military Enigma machine during World War Two. REUTERS/Alessia Pierdomenico (BRITAIN) REUTERS

Met Pieter Geelen heeft Nederland er sinds gisteren een weldoener bij. De medeoprichter van navigatiesystemenmaker Tomtom geeft 100 miljoen euro aan goede doelen. Daarvoor richtte hij de Turing Foundation op, genoemd naar de Britse wetenschapper Alan Turing, een van zijn helden. Het geld gaat naar projecten op het gebied van onderwijs, natuur, kunst en lepra.

Net als de andere oprichters van Tomtom werd Geelen (42) multimiljonair door de beursgang van het bedrijf in mei vorig jaar. Met een geschat vermogen van 715 miljoen euro is hij volgens zakenblad Quote 26ste op de lijst van rijkste Nederlanders.

Waarom geeft u zoveel geld weg?

„Omdat ik het kan. En omdat ik geloof in de samenleving. Sommige mensen denken: ieder voor zich. En anderen zeggen: je moet ook voor elkaar zorgen.”

Waarom geeft u aan deze vier doelen?

„Het is veel geld, maar het is niet oneindig. Toen ik nog zelf bezig was met geld weggeven, heb ik me flink in goede doelen verdiept. Maar of het nu de Nierstichting is of de Waddenvereniging, het zijn allemaal heel goede doelen. Je zult toch moeten kiezen wat je het meeste aanspreekt. Met mijn vrouw hebben we gekeken wat we belangrijk vinden. Lepra was iets dat er al uitschoot toen ik klein was. Als kind kon ik niet begrijpen dat volwassenen dat lieten gebeuren, kinderen die vingers kwijtraken. Terwijl medicijnen heel goedkoop waren. Kunst is natuurlijk iets heel anders, maar daar kun je ook vol vuur over zijn.”

Is het de bedoeling dat ook anderen geld aan de stichting doneren?

„De stichting moet zich natuurlijk eerst bewijzen, maar als het goed wordt uitgewerkt, zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen.”

Bent u al langs geweest bij de andere Tomtom-oprichters? Die hebben ook tientallen miljoenen verdiend met hun aandelen.

„Volgens mij hebben zij hun eigen initiatieven. We kennen elkaar wel extreem lang, maar we doen niet alles samen. Het zou ook wel toevallig zijn als zij precies dezelfde doelen zouden willen steunen. Ik zie mezelf ook niet als een voorbeeld, dit is gewoon wat ik met dat geld wil doen.”

U wilde niet op de foto voor dit interview. Waarom niet?

„Ik wil niet op de voorgrond treden.”

Waarom heeft u uw gift dan wel bekendgemaakt?

„Ik geloof niet dat dit in stilte had gekund. Tomtom staat in de belangstelling, we zijn naar de beurs gegaan. Het was toch wel naar buiten gekomen. Daarom heb ik gezegd: ik sta één dag de pers te woord. Dat is ook goed om de stichting bekendheid te geven. Men moet ons straks weten te vinden om een aanvraag te kunnen doen.”

Nederlanders geven doorgaans in stilte, zo heet het.

„Ik denk niet dat dat waar is. Volgens mij is het normaal om een stichting naar jezelf te noemen. Bernard van Leer, Joop van den Ende, Johan Cruijff. Ik heb de stichting naar Alan Turing genoemd en daar voel ik me prettig bij.”

    • Elske Schouten