Zoekmachines voor huizen

Geen makelaar meer nodig

Aan dynamiek ontbreekt het niet in de online woningmarkt. Huizensite Funda.nl heeft plannen voor een eigen merk hypotheek, en intussen kocht de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, de Rabobank, de grootste Funda-concurrent: website Zoekallehuizen.nl. Met het uitbaten van een huizensite wil de Rabobank een nog grotere speler worden op de online woningmarkt.

Website Zoekallehuizen.nl won dit jaar een lang lopende rechtszaak die was aangespannen door de NVM-makelaars. Zoekallehuizen zou ongeoorloofd gebruik maken van de database van huizensite Funda, de grootste van Nederland. De rechter bepaalde, ook in hoger beroep, dat er alleen werd doorgelinkt naar Funda-huizen. Zoekallehuizen zou daarom als een zoekmachine beschouwd moeten worden. Er loopt nog wel een bodemprocedure tegen Zoekallehuizen.

Het web maakte het woningaanbod voor iedereen inzichtelijk. Op sites als Vjeh.nl (verkoop je eigen huis) en eigenhuismakelaar.nl verkopen particulieren woningen zonder makelaar. Ook een populaire plek om een woning te slijten: Marktplaats.nl, bij de W van Woning.

Zie: www.zoekallehuizen.nl; www.vjeh.nl en www.eigenhuis.nl, of 81467 naar 7585