Wratten verdwijnen niet met duct tape

Na afplakken met duct tape uit de bouwmarkt zouden je wratten vanzelf verdwijnen. Niet waar, ontdekten Maastrichtse huisartsonderzoekers, toen ze de tape testten.

rotterdam, 7 nov. - Het leek zo’n mooie manier om jezelf, maar vooral je kinderen van de wratten af te helpen: koop een rol van dat stevige plakband (duct tape) bij de bouwmarkt, knip er rondjes uit en plak er de wratten mee af. Na zes weken zijn ze weg. Duct tape zou beter en vooral pijnlozer werken dan bevriezen met vloeibare stikstof (cryotherapie), wat veel huisartsen tijdens hun maandelijkse ‘wrattenspreekuur’ doen. Na afplakken met duct tape zou 85 procent van de wratten verdwijnen, terwijl cryotherapie slechts 60 procent verwijdert. Het is zelfzorg in optima forma. Dat beweerden Amerikaanse onderzoekers in 2002 na een vergelijkend onderzoek tussen afplakken met duct tape en wegvriezen. Dat onderzoek kreeg veel aandacht.

Maar duct tape werkt niet. Slechts 16 procent van de wratten is na zes weken afplakken verdwenen, terwijl 15 procent van de kinderen erg klaagt over jeuk en huidirritatie.

En de plakkers – die zeven dagen moesten blijven zitten – laten steeds los. Dat schrijven onderzoekers van de afdeling huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht in de gisteren verschenen Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Wratten ontstaan na een infectie met het humane papillomavirus (HPV) type 4. Vrijwel alle kinderen raken besmet met dat virus, maar slechts één op de tien krijgt dan een wrat. Mensen die wel besmet zijn, maar geen wratten hebben, kunnen wel anderen besmetten.

Eenderde van de wratten is na tien weken weer weg, zonder behandeling. Het afweersysteem ruimt ze op.

„De vraag om duct tape nog eens te onderzoeken lag vorig jaar in onze ideeënbus”, zegt onderzoeker dr. Mark Spigt. „In de wetenschappelijke literatuur was er behoorlijke kritiek gekomen op dat onderzoek waarin duct tape er beter uit kwam dan cryotherapie.”

Voor studente geneeskunde Marloes de Haen werd het haar afstudeerproject. Alle leerlingen van drie basisscholen kregen een brief mee naar huis met de vraag of ze wratten hadden, en of ze mee wilden doen aan een onderzoek.

„Ik belde ondertussen met ducttapeproducent 3M, in Leiden,” zegt Spigt. „Ik legde ze uit dat we de werking van duct tape tegen wratten wilden onderzoeken. Ze hadden nog nooit van die toepassing gehoord en zouden terugbellen. Maar dat gebeurde niet. Toen ik uiteindelijk zelf weer belde zeiden ze ‘O, we dachten dat het een 1-aprilgrap was’. Ik had ze precies op 1 april gebeld.”

De ducttapebehandeling was geen 1-aprilgrap, maar behoort wat de Maastrichtse onderzoekers betreft nu toch naar het rijk der fabelen te worden verwezen. Een commentaar dat gelijktijdig met het onderzoeksverslag is gepubliceerd, is het daar nog steeds niet mee eens. De commentatoren vinden die 10 procentpunt verschil tussen verdwenen wratten bij duct tape, vergeleken met de ook toegepaste nepbehandeling, toch wel de moeite waard en vragen om groter onderzoek om het verschil statistisch hard te maken. Dat vindt Mark Spigt maar onzin: „Het resultaat van 16 procent dat wij vonden is de moeite niet waard, vooral omdat het een lastige therapie is, met veel bijwerkingen. Nee, de aanbevolen pijnloze therapie blijft aanstippen met salicylzuur. En cryotherapie is er voor wie een beetje tegen pijn kan.”