Vivendi wijst recordbod van investeerder KKR af

Het Franse mediabedrijf Vivendi heeft avances voor een overname ter waarde van ongeveer 40 miljard euro door de Amerikaanse bedrijvenopkoper Kohlberg Kravis Roberts (KKR) afgewezen.

Een geslaagde overname zou de grootste transactie van private-equitybeheerders uit de geschiedenis zijn geweest.

Vivendi nam de ongebruikelijke stap om de voorzichtige en vriendschappelijke toenadering van KKR afgelopen weekeinde te bevestigen. Menig bedrijf heeft als standaardreactie geen commentaar te geven op geruchten op de financiële markten.

De belangstelling van KKR voor Vivendi onderstreept de groeiende koopkracht van buy-out financiers. Zij hebben de afgelopen anderhalf jaar voor recordbedragen kapitaal verkregen van rijke particulieren, pensioenfondsen en andere professionele beleggers en moeten dat geld nu laten werken door bedrijven te kopen.

Vivendi zei gisteren in een persbericht van twee zinnen dat het bedrijf de toenadering heeft beoordeeld, maar dat dit verder niet tot een voorstel heeft geleid. Volgens de zakenkrant Financial Times heeft KKR drie weken geleden de top van Vivendi benaderd over de mogelijkheid van een miljardenbod.

Mediabedrijven als Vivendi zijn aantrekkelijk voor opkopers gezien de tamelijk stabiele en stijgende inkomsten die zij weten op te brengen en de waardevastheid van hun bezittingen, waaronder bij Vivendi aanbieder van betaaltelevisie Canal Plus en platenmaatschappij Universal Music.

KKR is een van de grootste private-equityfinanciers. In Nederland is KKR onder meer aandeelhouder in detailhandelsconcern Maxeda (voorheen Vendex KBB), informatieverzamelaar VNU en de halfgeleiderdivisie van Philips.