Typisch Hollands gehak

In het kader van het Rotterdam Electronic Music Festival organiseert het Rotterdamse poppodium WORM deze week een ‘A Tribute To Gabber’.

Hajo Doorn Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 02-11-2006): Hajo Doorn, directeur van Worm Visser, Dirk-Jan

Het is tijd voor eerherstel van de gabbermuziek. Dat vindt Hajo Doorn, ‘chef de mission’ van de Tribute to gabber die vanaf donderdag gedurende drie dagen plaatsvindt in het Rotterdamse WORM, in het kader van het Rotterdam Electronic Music Festival. „Het Festival wil laten zien welke invloed Rotterdam heeft op de elektronische muziek”, zegt Doorn. „Ik suggereerde gabber. Omdat niemand anders dat durfde, hebben we het zelf opgepikt.

Hoezo, niet durfde?

„Veel mensen schamen zich voor gabber. Op Wikipedia zijn alle links naar het gabberverleden van DJ Tiësto weggehaald. Maar het is wel een muziekstijl geweest die Nederland op de kaart heeft gezet. Hedendaagse elektronische muzikanten die hier optreden, zijn zeer geïnteresseerd in gabber. Die kicken erop dat ze optreden in de stad van DJ Rob en DJ Paul Elstak. De invloeden van gabber op nieuwere stijlen laten we ook horen. ”

Wat is het nou, gabber of hardcore?

„Juist omdat veel mensen zich gingen schamen voor gabber en de bijbehorende cultuur, werd indertijd de term ‘hardcore’ politiek correct. Terwijl ze het in het buitenland juist over ‘gabba’ hebben Wij hebben met opzet voor de term gabber gekozen, als een geuzennaam. En ook omdat we ons concentreren op de beginperiode, zoals die zich rond 1990 afspeelde in Parkzicht en De Energiehal. We concentreren ons op de muziek, de bijbehorende cultuur laten we links liggen. Hoewel er genoeg over te zeggen valt. Het waren vooral arbeidersjongeren die zich buitenspel gezet voelden, elkaar herkenden en hun passie voor gabbermuziek deelden. Met het racisme viel het reuze mee, alleen werd dat element altijd uitvergroot. ”

Wat is er Rotterdams aan gabber?

„Het eeuwige tweede-stad-syndroom. In de beginjaren van de house leek Amsterdam het brandpunt. Van de weeromstuit kozen ze hier voor de hardere variant, om zich af te zetten tegen dat Amsterdamse club-geluid. Die ruige sound past goed bij Rotterdam. Ik vind het ook een typisch Nederlands geluid. Het heeft iets hoekigs dat ik ook terugzie bij Mondriaan en Schoonhoven. ”

Was je zelf destijds een gabbertje?

„Ik ben een paar keer in Parkzicht geweest, maar ik was niet zo’n stapper en drugs waren niet mijn ding. Maar de muziek vond ik interessant. Dat geldt trouwens voor heel veel mensen hier in WORM, waar sowieso veel experimentele muziek aan bod komt. Allerlei mensen van wie je het niet zou verwachten blijken op zijn minst ooit in Parkzicht te zijn geweest. ”

9, 10 en 11/11, WORM R’dam. Met DJ Rob, DJ Paul Elstak, DJ Hardnoize, Binray, e.a. Inl: www.wormweb.nl