Tv-kijker kiest musical-Tarzan

Johnny Weissmuller als film-Tarzan Foto AP Johnny Weissmuller is shown in the role of Tarzan in the Sol Lesser RKO production "Tarzan And The Leopard Men" in August 1941. (AP Photo) Associated Press

De Nederlandse Tarzan wordt gekozen in een tv-show. Vijf kandidaat-hoofdrolspelers voor de musical Tarzan, die op 15 april in première gaat in het Circustheater in Scheveningen, maken hun laatste auditieronde onder het oog van de camera’s van SBS6. Het publiek wordt opgeroepen mee te stemmen over de vraag wie van de vijf aan het eind van de uitzending de hoofdrol krijgt. De finale keus wordt echter gemaakt door een jury van afgevaardigden van Joop van den Ende Theaterproducties en het theaterbedrijf van Disney dat de rechten van de Tarzan-musical beheert.

Van den Ende volgt hiermee het voorbeeld van de succesvolle BBC-show How do you solve a problem like Maria? waarin deze zomer via een wekenlange afvalrace een hoofdrolspeelster werd gekozen voor een nieuwe versie van The Sound of Music die volgende week in Londen in première gaat. Maar daar waren het de kijkers die het laatste woord hadden. Die uiterste consequentie wil de Nederlandse producent niet nemen. „Wij hebben een veel beter beeld van hun capaciteiten, omdat we maandenlang met hen hebben gewerkt”, zegt directeur Erwin van Lambaart van Van den Ende Theaterproducties.

Het idee voor de tv-show kwam kortgeleden op. Op 9 oktober had men uit de laatste zes kandidaten de ideale Tarzan willen kiezen, maar toen vonden betrokkenen het raadzamer dit zestal verder te trainen. In de show, op 24 november op tv, worden daarvan opnamen vertoond. Eén van de zes, oud-Idols-winnaar Jamai Loman, trok zich terug om niet opnieuw in een tv-competitie te belanden. De overgebleven vijf hebben in New York een workshop gevolgd bij Phil Collins, die de songs voor Tarzan schreef. Van den Ende is intussen „door alle omroepen” benaderd voor een tv-auditie waarin de definitieve knoop wél door het publiek wordt doorgehakt.

    • Henk van Gelder