Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Eén vandaag. Portret van ChristenUnie-voorman André Rouvoet die tijdens de verkiezingscampagne in een bus plaatsneemt en op de achterbank met een onbekende gast praat. Verder aandacht voor dirigent Bernard Haitink die vijftig jaar geleden zijn debuut bij het Concertgebouworkest maakte en de tentoonstelling Getekend geboren over NSB-kinderen. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. In het kader van de komende verkiezingen vanaf vanavond een serie uitzendingen waarin de lijsttrekkers worden onderworpen aan het oordeel van een groep kritische kiezers. Dit zogeheten tribunaal beoordeelt de komende weken het optreden van vijf lijsttrekkers en begint vanavond met Mark Rutte van de VVD. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit café Dudok in Den Haag een debat over de komende verkiezingen tussen lijsttrekker van de SP Jan Marijnissen en Pieter Winsemius van de VVD. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Prehistoric park. Slot van een zesdelige serie waarin bioloog en filmmaker Nigel Marven terugreist naar de tijd van de prehistorie. Vanavond gaat hij 75 miljoen jaar terug naar Noord-Amerika op zoek naar een reuzenkrokodil om het park compleet te maken. Ned.3, 20.30-21.15u.

Real Bangkok Hilton. BBC-documentaire over de beruchte Bangkwang-gevangenis in Thailand. Europeanen die op drugssmokkel werden betrapt, worden in Bangkwang in uiterst benarde omstandigheden vastgehouden. Britse gevangenen vertellen hoe zij mentaal proberen te overleven in deze overbevolkte gevangenis waar ze soms met z’n veertigen één ruimte moeten delen. Ook zijn er terdoodveroordeelden die twee uur van tevoren te horen krijgen dat ze aan de beurt zijn voor de dodelijke injectie. België 2 (Canvas), 20.50-21.35u.

Horizon: Pandemic. Volgens een onderzoeksgroep van de Britse regering zou een grieppandemie alleen in Engeland al in 750.000 doden kosten. Omdat het land hier niet op berekend is, kan het niet op korte termijn van de lichamen af. BBC2, 22.00-23.30u.

37°: Bin 10, suche Arbeit – Wenn Kinder Geld verdienen. Reportage over jonge kinderen, die een baantje hebben en het leuk vinden ook. ZDF, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn vader Jan en zoons Jan Junior en Bas Blokker die zich op de bijbel hebben gestort. De weduwe Monique van AVRO-deejay Wim Rigter die twee jaar geleden overleed aan de gevolgen van kanker eren de deejay met het concert ‘Rigter Live’. En KRO-presentatrice Karin de Groot gaat op zoek naar het zesde zintuig en geeft daarmee een kijkje in de paranormale wereld. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Monique van der Ven en haar man Edwin de Vries vertellen over de reis die ze samen voor Unicef hebben gemaakt naar Mozambique. Verder CDA’er Joop Wijn over de verkiezingen en etholoog Frans de Waal over de overeenkomsten tussen het gedrag van chimpansees en mensen. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Afslag UMC. Portretten van patiënten met bijzondere ziektes. De acht maanden oude Pieta heeft een zeer zeldzame afweerstoornis, reticulaire dysgenesie. Een aantal belangrijke afweercellen ontbreken waardoor Pieta extreem gevoelig is voor infecties. Ze zal een tweede beenmergtransplantatie moeten ondergaan en een zeer zware chemokuur. Verder heeft Inge Poortvliet een hinderlijke zwelling in haar hals. Het UMC Utrecht is ook een opleidingsziekenhuis en dus kijken verschillen artsen in opleiding naar haar. Ned.1, 19.25-20.00u.

Warzone: Pakistan. Eerste aflevering van een serie over het leven van jongeren in conflictgebieden. De Nederlands-Pakistaanse journaliste Zaïrah Khan en Anneke Wensing van de seksuele voorlichtingsorganisatie Mybody bezoeken in Pakistan gebieden waar vrouwen die van overspel worden beschuldigd volgens het gewoonterecht de dood door steniging wacht. En een vrouw die wordt verkracht, moet de verkrachting bewijzen met vier mannelijke ooggetuigen. Ned.2, 0.20-1.20u.

muziek

Goud voor Haitink. Registratie van het jubileumconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest met dirigent Bernard Haitink. Het orkest speelt De vierde symfonie van Mahler met onder anderen sopraan Christine Schäfer. Ned.2, 23.10-0.20u.