Straks in de mode: mokkabruin

Zachtgroen, mokkabruin, betongrijs en zeeblauw. Over twee jaar zullen dat de modekleuren zijn in de textiel-, meubel- en verfindustrie.

Dat bepaalden 600 kleurspecialisten eind oktober op een bijeenkomst van de Color Marketing Group in Atlanta. Bij dit Amerikaanse instituut zijn duizend kleurexperts uit de hele wereld aangesloten. Tweemaal per jaar komt een deel van de leden bijeen om de kleurtrends vast te stellen voor over twee of drie jaar, afhankelijk van de productgroep waarover wordt gesproken.

Over de grote trend voor de komende jaren was de vergadering het snel eens, zegt Per Nimér, kleurexpert van verffabrikant Akzo Nobel, en een van de deelnemers aan het kleurberaad in Atlanta. „Eco-design heeft de toekomst, daar hoefden we niet lang over te discussiëren.”

De industrie flirtte in de hippietijd en halverwege de jaren negentig ook al met kleuren die worden geassocieerd met natuurlijke materialen en duurzaamheid, vertelt de Zweed. „Nu is het realiteit.” Ter verduidelijking wijst Nimér naar de missie van de voormalige Amerikaanse vice-president Gore, die een film maakte over de ‘klimaatcrisis’, en naar de Engelse premier Blair, die vorige maand een rapport over klimaatbeheersing omarmde. Nimér: „Het besef van urgentie is toegenomen.”

Voor de industrie zullen hergebruik, natuurlijke materialen en duurzaamheid de komende jaren de kernwoorden zijn, stelde de vergadering in Atlanta vast. Nimér: „Bij zo’n eco-trend passen geen felle, heldere kleuren. We kwamen tot een palet met zachte tinten.” Uiteraard veel groentinten, zegt Nimér, maar ook „slome bruine”.

Kleuren: Pagina 18