Seedorf vraagt uitnodiging voor Oranje

Voetballer Clarence Seedorf wil nog steeds voor het Nederlands elftal spelen. De 30-jarige middenvelder van AC Milan legt zich niet neer bij het feit dat bondscoach Marco van Basten hem niet selecteert. Dat zei hij gisteren in het tv-programma Voetbal Insite van RTL.

„Ik vind het jammer dat we nog niet hebben kunnen samenwerken”, aldus Seedorf, die voor de eerste keer serieus inging op zijn verbanning uit Oranje. Sinds Van Basten na het EK in 2004 aantrad als bondscoach werd de voormalige Ajacied niet meer opgeroepen.

Het optreden van Seedorf, die met Ajax, Real Madrid en AC Milan de Champions League won, bij RTL had veel weg van een charmeoffensief. „Ik heb het hoofdstuk Oranje nog niet afgesloten. Ook na twee jaar zie ik het nog steeds als een uitdaging om onder Van Basten voor de nationale ploeg uit te komen. Hij zou dat ook als een uitdaging moeten zien.”

Seedorf kreeg enkele uitspraken van Van Basten over hem te zien en te horen. „Dit is nieuw voor mij. Ik vind het niet leuk om hiermee te worden geconfronteerd. Ik zeg in de media ook niets over hem. Omdat ik Van Basten nog niet ken en hij kent mij nog niet. (...) Ik wil nog heel graag met Oranje bij een eindtoernooi zijn. Daarbij heb ik wel de hulp nodig van Van Basten. Hij moet mij de kans geven om mijn droom waar te maken. Als Van Basten me niet meer wil, ben ik beschikbaar als dispensatiespeler voor het olympisch elftal (Jong Oranje, red.). Want ook deelname aan de Olympische Spelen is nog altijd een droom van mij.”

Seedorf gaf toe dat hij weleens fouten heeft gemaakt, zoals door zijn zelfingenomen gedrag. „Maar moeten die mij jarenlang worden verweten. Moet ik daarom telkens worden uitgefloten in Nederland? Dat heeft me veel pijn gedaan. Ik leer van fouten, zoals iedereen. Daarom ben ik ook nu wie ik ben.”

Tijdens de uitzending lieten Milan-trainer Ancelotti en medespelers bij Milan, Maldini en Kaká, zich vooral in positieve zin uit over het spel, het gedrag en de collegialiteit van Seedorf. Zaterdag hield oud-international en Ajacied Jaap Stam in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad een pleidooi voor Seedorf. Hij verbaasde zich erover dat Seedorf nooit een kans heeft gehad. ,,Ik ken hem goed [Stam speelde met Seedorf voor AC Milan, red.] en volgens mij is hij een van de beste middenvelders van Europa. Van de wereld misschien wel. Ik vind het raar dat de bondscoach het niet eens heeft geprobeerd met hem. Je kunt toch zeggen ‘dit en dit verwacht ik van je, laat het maar zien’. Pakt het niet goed uit, dan kun je alsnog afscheid nemen. Maar schrijf hem niet af als je nog nooit met hem hebt gewerkt.”