Rood in Pompeï werd zwart van zee, regen en bacteriën

rotterdam. Technici uit Frankrijk en Italië hebben ontdekt waarom het rood uit de beroemde fresco`s in Pompeï zo vies zwart werd. Voor een deel is het bedorven onder invloed van vuile regen en bacteriën. Voor een ander deel heeft het gereageerd met chloor uit de zeelucht en de `Punische was` die de fresco`s juist moest beschermen. Want het rode pigment bestaat uit vermiljoen (mercurisulfide, HgS) en al in de oudheid was de verzwarting daarvan een probleem. Toen een onlangs blootgelegd fresco ook snel begon te verkleuren, lieten onderzoekers monsters van het materiaal met röntgenstraling analyseren. Ze vonden grijze chloor-kwikverbindingen en een zwarte deklaag die door sulfatatie van calciet (kalk) was ontstaan. Dit staat in de Analytical Chemistry die vorige week verscheen . (NRC)