Rachmonov wint ‘verkiezingen’ in Tadzjikistan

President Emomali Rachmonov van Tadzjikistan is gisteren herkozen voor een derde ambtstermijn, in verkiezingen die volgens internationale waarnemers noch vrij, noch eerlijk zijn geweest.

Volgens de officiële, nog voorlopige uitslag kreeg Rachmonov – die Tadzjikistan al sinds 1992 leidt – gisteren 79,3 procent van de stemmen. De belangrijkste van de vier andere kandidaten kwam niet verder dan 6,2 procent. Zeven jaar geleden kreeg Rachmonov nog 96,4 procent van de stemmen. Een westerse diplomaat zei gisteren in Doesjanbe dat Rachmonovs zege ditmaal wat minder hoog is vastgesteld om de verkiezingen wat democratischer te laten lijken

In Tadzjikistan hebben verkiezingen van de Oragnisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nog nooit de kwalificatie vrij en eerlijk gekregen. Internationale waarnemers concludeerden vandaag dat er geen serieuze campagne is geweest en dat Rachmonovs rivalen „niet geloofwaardig” waren. Rachmonov zelf zei gisteren dat het Westen van zijn land niet moet verwachten dat het westerse maatstaven hanteert. Tadzjikistan, zo zei hij, heeft een volstrekt andere cultuur en dat moet het Westen respecteren. „Maar we ontwikkelen ons. We zijn aan dat proces begonnen en dat verloopt natuurlijk niet zonder problemen.”

Dat Rachmonov, die de grondwet zodanig heeft aangepast dat hij in theorie tot 2020 aan de macht kan blijven, de verkiezingen zou winnen was bij voorbaat duidelijk. De drie belangrijkste oppositiepartijen boycotten de verkiezingen omdat ze ondemocratisch waren, de belangrijkste oppositieleider is vorig jaar tot 23 jaar gevangenisstraf veroordeeld en de tegenkandidaten van de president uitten zich op gezamenlijke verkiezingsbijeenkomsten vol lof voor de president. Geen van hen kon worden beschouwd als een criticus of een tegenstander van Rachmonov, en volgens veel waarnemers heeft Rachmonov zelf hen naar voren geschoven.

De herverkiezing van Rachmonov werd verder vergemakkelijkt door mensen meer dan eens te laten stemmen en door ballot stuffing – het vullen van de stembussen met tevoren ingevulde stembiljetten. (AFP, BBC)