Politici en hun plannen

Voor Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie wordt het thema onderwijs steeds prominenter. Dat bewees ze gisteren in de talkshow Pauw en Witteman, waar ze zei dat ze „zoveel mogelijk ouders” wil dwingen om kinderen naar zwarte scholen te sturen. Scholen moeten gemengder worden, aldus Verdonk. Bijvoorbeeld door kinderen op lijsten te zetten. „Steeds kijkt de school: nummer één is een zwart kind, nummer twee is een wit kind, nummer drie is weer zwart, etcetera”. Dat hoeft volgens Verdonk geen einde aan de vrije schoolkeuze te betekenen.

Dat is wel precies de kritiek van het CDA: op deze manier zouden ouders juist niet zelf een school kunnen kiezen. Staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken, CDA) vindt het bovendien heilloos om kinderen „met een busje door een stad te verplaatsen”.

Vandaag nam Verdonk een manifest van scholieren en studenten voor beter onderwijs in ontvangst. Kamerlid Paul Jungbluth (GroenLinks) zei bij die gelegenheid te hopen dat Verdonk geen minister van Onderwijs wordt. Zelf zou ze best willen. (DW)