Ortega ‘zeker van winst’ in Nicaragua

Oud-president Daniel Ortega heeft een overtuigende voorsprong in de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen in Nicaragua. Ortega, die het land eerder leidde tussen 1979 en 1990, dong zondag voor de vierde keer naar het presidentschap.

Na telling van de stemmen uit 62 procent van de stemlokalen, staat de leider van het Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding op 39 procent. Zijn meest directe tegenstander, Eduardo Montealegre van de Liberale Alliantie (ALN) behaalde 31 procent. Om te winnen in de eerste ronde volstaat 35 procent van de stemmen met een voorsprong van 5 procentpunten op de nummer twee.

Drie groepen onafhankelijke waarnemers noemen Ortega de zekere winnaar. Onder hen Ética y Transparencia, de lokale tak van de gezaghebbende corruptiewaakhond Transparency International. Bij de vorige stemronde in 2001 week haar steekproef slechts tienden van procentpunten af van de latere, officiële einduitslag.

De kandidaat van de regeringspartij PLC, José Rizo, blijft steken op 23 procent. Edmundo Jarquín van de Sandinistische Vernieuwingsbeweging (MRS) staat op 7 procent. Een vijfde kandidaat, Edén Pastora, haalde nog geen procent. Alleen Pastora erkende Ortega gisteren als winnaar. De overige drie kandidaten willen de officiële einduitslag afwachten.

Waarnemers van de EU, de Organisatie van Amerikaanse Staten en het Amerikaanse Carter Center oordeelden los van elkaar dat de verkiezingen zonder grote onregelmatigheden zijn verlopen.

Ortega heeft de zege nog niet opgeëist, maar nodigde zijn rivalen wel uit om „samen de armoede uit te roeien en buitenlandse investeerders aan te trekken”. Zijn aanhang ging al wel massaal en jubelend de straat op. (EFE, AFP)

nieuwe ortega: pagina 4