Ook opperrechter voegt zich bij stroom vluchtende Ethiopiërs

De situatie in Ethiopië is even slecht als onder de brute, in 1991 afgezette militaire leider Mengistu Haile Mariam. Met deze woorden voegde de Ethiopische opperrechter Teshale Aberra zich bij de groeiende stroom hoogopgeleide landgenoten die op de vlucht slaan.

De voorzitter van het Hooggerechtshof vroeg volgens de BBC gisteren asiel aan in Engeland waar hij op ambtsbezoek was. Volgens Teshale Aberra laat de regering van premier Meles Zenawi haar tegenstanders vermoorden, zonder daarvoor kritiek te ontvangen van de buitenwereld. De regering is volgens hem van plan alleen nog maar aan Meles getrouwe rechters te benoemen.

Het regime van premier Meles kwam na omstreden verkiezingen vorig jaar onder grote binnenlandse druk te staan. Het begon een rechtszaak tegen 111 oppositieleiders en slaagde er pas na harde repressie in een algemene opstand te onderdrukken. Bij acties van leger en politie tegen demonstraten vorig jaar werden officieel 58 betogers gedood. Uit een onderzoek voor het parlement vorige maand bleek echter dat 193 mensen werden doodgeschoten en 20.000 werden gearresteerd, van wie velen in speciale detentiekampen belandden.

Wolde-Michael Meshesha, de rechter die dit rapport voor het parlement opstelde, ontvluchtte vorige maand zijn land. Hij zoekt asiel in een Europees land. Volgens hem vielen er veel meer slachtoffers dan in het rapport genoemd. Hij weerstond druk van de overheid om het aantal laag te houden, maar toen hij doodsbedreigingen begon te ontvangen verliet hij Ethiopië.

In augustus al was een hoge Ethiopische militair met vermoedelijk enkele honderden soldaten overgelopen naar aartsvijand Eritrea. Behalve binnenlandse druk wordt de regering van Meles geconfronteerd met het vijandige Eritrea en met de radicale islamitische machthebbers in de Somalische hoofdstad Mogadishu, die een heilige oorlog uitriepen tegen Ethiopië.

Het Westen, en in het bijzonder Londen en Washington, zijn echter karig met hun kritiek: Meles is hun belangrijkste bondgenoot in de Hoorn van Afrika in de strijd tegen terroristen.