Nederland stijgt op lijst minst corrupte landen

Nederland is voor het eerst sinds drie jaar weer gestegen op de internationale lijst van minst corrupte landen. Op de jaarlijkse index van anticorruptieorganisatie Transparency International staat Nederland – samen met Australië – op plaats negen. Vorig jaar stond Nederland nog op elf, de laagste notering in tien jaar.

Transparency International heeft in totaal 163 landen onderzocht. De status van minst corrupt land wordt gedeeld door Finland, IJsland en Nieuw-Zeeland. Hekkensluiter is Haïti.

Volgens onderzoeker P. Verloop van de Erasmus Universiteit Rotterdam, secretaris van Transparency International in Nederland, is de stijging van Nederland een gevolg van de verminderde aandacht voor de bouwfraude. De miljoenenomkopingen in de bouwsector kregen veel publiciteit nadat zij aan het licht kwamen, in 2001. „Nu dat soort affaires wegebt, lijkt het weer goed te gaan met Nederland”, aldus Verloop.

Roemenië en Bulgarije, vanaf 1 januari EU-lid en vaak bekritiseerd wegens hun omvangrijke corruptie, maken geen significante sprong op de Transparency-lijst. Zij staan op plaats 84 respectievelijk 57 (was 85 respectievelijk 55).

Lees het volledige rapport op www.transparency.org

Rectificatie / Gerectificeerd

De kaart bij het artikel Nederland stijgt op lijst minst corrupte landen (7 november, pagina 1) geeft van zes landen ten onrechte aan dat zij niet voorkomen in de corruptie-index van Transparency International: Benin, Colombia, Frans Guyana, Mauretanië, Nepal en Rusland. De juiste kaart staat op www. transparency .org