Montenegro mag van EU euro houden

Montenegro kan de euro illegaal blijven gebruiken als nationale munt. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld aan de ministers van Financiën van de twaalf eurolanden.

De euro krijg je normaal gesproken niet zomaar. Vraag maar aan de regering van Litouwen. Dat land wilde de euro graag invoeren. Maar dat mocht niet van Brussel, omdat Litouwen niet voldeed aan de strenge criteria die daarvoor gelden. De inflatie lag 1 procentpunt te hoog, bleek enkele maanden geleden. Litouwen moet daarom wachten.

Zoniet Montenegro, dat vroeger deel uitmaakte van Joegoslavië. Montenegro heeft de euro al jaren geleden ingevoerd. Op eigen gezag, zonder overleg met de Europese Unie. Montenegro is geen lid van de EU, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Litouwen.

Kan dat zomaar? Jazeker. Het is ook niet moeilijk om als land aan voldoende euro’s te komen. Montenegro heeft wel een centrale bank, en net als iedere bank kan die gewoon euro’s kopen. De Nederlandsche Bank koopt ook wel andere valuta’s, zoals Amerikaanse dollars. Het is overigens niet echt aantrekkelijk om zo maar een vreemde munt in te voeren, zoals Montenegro heeft gedaan. Het land kan daardoor zelf geen monetair beleid voeren.

Een beetje raar is het wel. Nieuwe lidstaten van de EU moeten aan allerlei eisen voldoen om de Europese munt in te mogen voeren. En de EU praat met Montenegro over een stabilisatie- en associatieakkoord, dat wordt beschouwd als een eerste stap op weg naar lidmaatschap van de Europese Unie. Maar Montenegro ligt wat betreft invoering van de euro nu voor op landen die al lid zijn. De Europese Commissie heeft voorgesteld geen stappen te ondernemen tegen het land. Het kan Montenegro namelijk niet worden verboden de Europese munt te gebruiken.

Gistermiddag maakte Europees Commissaris Joaquín Almunia (Monetaire Zaken) trouwens bekend dat Malta en Cyprus de euro waarschijnlijk in 2008 mogen invoeren. Officieel.