‘Mijn collega’s moeten maar lekker blijven lachen’

Marathonschaatser Jan Maarten Heideman rijdt op schaatsen met dunnere ijzers dan de concurrentie.

Hij won er dit weekend de marathon van Eindhoven op.

Schaatser Jan Maarten Heideman staat bekend als de Willy Wortel van het marathonpeloton. Na de warmteschaats, de 3d-schaats en de klapschaats rijdt hij inmiddels op de ‘scheermesschaats’: een flinterdun model met een dikte tussen de 0,5 en 0,9 millimeter. Afgelopen weekend won Heideman er de marathon van Eindhoven op: zijn 65ste overwinning op kunstijs.

De standaarddikte van schaatsijzers is 1,1 millimeter. Bij de afgelopen Olympische Spelen reden onder meer Marianne Timmer en Erben Wennemars al op dunnere ijzers met een dikte van rond de 0,9 millimeter. Maar Jan Maarten Heideman won eind vorige maand in Amsterdam op ijzers van maar 0,55 millimeter dik. In de illustratie rechts is het verschil in dikte op ware grootte afgebeeld.

Afgelopen weekend reed en won hij in Eindhoven weer op iets dikkere ijzers dan dat, maar nog steeds dunner dan 0,9 millimeter. Gisteren gaf hij een reactie vanaf de fiets.

Gefeliciteerd met uw overwinning.

„Dank. De hele ploeg stak in goede vorm. Dat heeft zonder meer een grote rol gespeeld.”

Maar die dunne ijzers leken u ook vleugels te geven.

„Het is een feit dat ik een snellere schaats heb dan mijn concurrenten. Bijna iedereen schaatst op ijzers van 1,1 millimeter. Hoeveel winst ik met die dunne ijzers boek is niet te zeggen. Maar alle kleine beetjes helpen.”

U introduceert de ene na de andere noviteit op ijs. Waar komt die innovatiedrang vandaan?

„Ik werk nauw samen met wetenschapper Marnix ten Kortenaar, die aan de TU Delft onderzoek doet naar dunne messen. Vlak voor de Olympische Spelen kwam hij tot de conclusie dat ijzers van 1,1 millimeter onder alle omstandigheden langzamer zijn dan 0,9 millimeter. ‘Probeer nog dunner te gaan dan 0,9’, zei hij. Waarop ik afgelopen zomer een aantal diktes met mijn ploegleider heb getest. Met goed resultaat.”

Het peloton reageert sceptisch op uw nieuwste vinding. „We lachen er om”, zei Henk Angenent in Eindhoven.

„Hij moet vooral blijven lachen. Hoe minder mensen op dunne ijzers rijden, hoe beter. Maar serieus: ik verwacht dat andere schaatsers te zijner tijd zullen overstappen. Na de Elfstedentocht was er ook veel weerstand tegen de klapschaats. En kijk nu eens.”

Kunnen we op korte termijn nog nieuwe vindingen van uw hand verwachten?

„Voor alle duidelijkheid: het zijn niet mijn vindingen. Ik kom met ideeën en anderen werken ze uit. Maar dit seizoen staan er geen noviteiten meer op het programma.”