Met borstvoeding geven is helemaal niets mis

Columniste Heleen Mees riep vrouwen op te stoppen met borstvoeding. Die zou emancipatie in de weg staan. Hieronder een aantal reacties.

Heerlijk je kind te zien groeien van je eigen melk

Heleen Mees doet het voorkomen alsof alles in het leven draait om doelmatigheid en risicospreiding (Opiniepagina, 3 november). Wanneer het belangrijkste in het bestaan is om de ultieme plek op de arbeidsmarkt te vinden en op die plaats zo hoog mogelijk te stijgen, is het wellicht beter helemaal van hinderlijke kinderen en een onbetrouwbare partner af te zien. Bij alle doelmatigheid maakt zij een rekenfoutje. In het begin wordt een baby zo’n achtmaal per etmaal gevoed; een voeding duurt niet langer dan een half uur. Ik kom daarmee niet op de door haar genoemde fulltime baan van 50 uur maar op een fraaie parttime baan van 28 uur, waaraan ik ooit bijzonder veel plezier beleefde. Je eigen kind zien groeien van je eigen melk was een ervaring die me zelfvertrouwen en levensvreugde gaf. Genoemd effect is wellicht ook te bereiken in een blinkende carrière met het vooruitzicht op een prachtig pensioen, maar dit had mijn voorkeur.

Joke Veerman

Krimpen aan de Lek

Vaders niet benadeeld door borstvoeding

Heleen Mees stelt dat borstvoeding vaders zou weerhouden een band met hun kind te ontwikkelen. Dit is klinkklare onzin. Ook stelt zij dat borstvoeding 50 uur per week in beslag neemt: zeven voedingen van een uur per dag? De totale verzorging neemt wellicht deze tijd in beslag, maar minder dan de helft hiervan is borstvoeding.

Uit eigen ervaring als vader van dochters die met borstvoeding grootgebracht zijn kan ik zeggen dat er voor mij zoveel zorg overbleef dat ik het gevoel heb op gelijke voet te hebben kunnen werken aan het ontwikkelen van een band met mijn dochters. Ik heb totaal niet het gevoel dat borstvoeding mij belemmerd heeft, ik heb mijn vrouw hierin ook gesteund.

En over het zoogverlof en de ‘gemiste’ kans van de vrouw op de arbeidsmarkt: maak het zorgverlof opneembaar door de vader of de moeder. Dan kan eenieder beslissen hoe de zorgtaak verdeeld wordt en heeft de man die dat wil ook meer kansen om zich te binden. Maar betrek borstvoeding alsjeblieft niet in die discussie.

Lex Borger

Aalsmeer

Borstvoeding is lekker makkelijk

Nu de eerste verjaardag van mijn zoontje nadert, krijg ik steeds vaker opmerkingen dat het toch knap is dat ik het zo lang volhoud met de borstvoeding. Mijn reactie daarop is dat het helemaal niet ‘knap’ is, maar gemakzuchtig. Als ik de deur uitga hoef ik niet na te denken over het meenemen van flesjes, waar ik ze op kan warmen en of ik wel voldoende eten bij me heb. Of ik aan het wandelen ben in de bergen, of op een verjaardag ben die uitloopt – altijd borstvoeding bij de hand. Wandelende baarmoeder met tieten of niet, wat mij – en hem – betreft gaan we nog lang door met borst voeden. Overigens kan ik Heleen Mees ook geruststellen over mijn economische zelfstandigheid. Al sinds het aflopen van mijn zwangerschapsverlof werk ik – evenals mijn vriend – naar volle tevredenheid vier dagen in de week.

Simone Löhner

Voorburg

Respecteer vrouwen die andere keuzes maken

Ik heb 3 kinderen borstvoeding gegeven maar heb over een voeding gemiddeld nooit langer gedaan dan 15 minuten. De gemiddelde baby heeft de eerste maanden om de 3 à 4 uur een voeding nodig dus ik kom uit op maximaal twee uur per dag. Ook heb ik er nooit uitgezien als ‘halve anorexiapatient’ en heb mij evenmin ooit beschouwd als een ‘wandelende baarmoeder met tieten’.

Dat Heleen Mees er alles bij sleept om de in haar ogen ergerlijk achterblijvende arbeidsparticipatie door de Nederlandse vrouw te becommentariëren is inmiddels duidelijk. Het zou haar sieren zich iets genuanceerder over haar seksegenoten uit te laten en respect te tonen voor de keuzes die andere vrouwen maken, welbewust en doordacht.

Graciella Luykenaar

Bilthoven

De column ‘Stop met borstvoeding’ is na te lezen op www.nrc.nl/opinie