ME haalt krakers uit fort Pannerden

Met hulp van het leger heeft de mobiele eenheid (ME) vanochtend een begin gemaakt met de ontruiming van Fort Pannerden, dat al jaren wordt bewoond door krakers. Rond elf uur ging de ME via twee door het leger gelegde bruggen de gracht van het fort over en bereikte daarna het dak. De krakers hadden de bestaande brug opgetrokken. Ze hebben zich vermoedelijk vastgeketend, waardoor de ontruiming nog voortduurt.

De ontruiming van het Gelderse fort wordt bemoeilijkt doordat het slecht toegankelijk is en de krakers vanochtend verzet boden. Een van hen wierp een brandende molotovcocktail. Andere krakers gooiden met verfbommetjes.

Bewoning van het negentiende-eeuwse fort is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan en onveilig. Pogingen om de krakers vrijwillig te laten vertrekken zijn de afgelopen jaren op niets uitgelopen. Bij de ontruiming zijn honderd politiemensen ingezet en dertig militairen, die afkomstig zijn uit het Gelderse Wezep en ’t Harde.

Volgens burgemeester P. Peters van de gemeente Lingewaard is de grootschalige inzet van mensen en materieel nodig „voor de veiligheid van de krakers”. Legermaterieel, waaronder vrachtwagens en rupsvoertuigen werden ingezet om een brug over de gracht te bouwen en de weg te verstevigen.

Het fort ligt op een landtong op de kruising van het Pannerdens Kanaal en de Waal en is slechts via één weg en een brug bereikbaar.

Toen de politie vanochtend om 07.00 met de ontruiming begon, bleek de brug weggehaald door de krakers, die signalen van omwonenden hadden gekregen over de ontruiming. In het gebied is een noodverordening van kracht geworden.

Burgemeester Peters schatte vanochtend dat er vijftien krakers in het fort aanwezig waren, een woordvoerder van de krakers sprak van veertig personen.

Het fort, in 1869 gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie, is sinds 2000 gekraakt. Lingewaard en eigenaar Staatsbosbeheer willen er een museum van maken. De krakers zijn tegen dit plan en vrezen dat een toeristische bestemming schade aanbrengt aan het complex en de natuur. Zij betitelen de ontruiming als „voorbarig en onnodig” en dachten, naar eigen zeggen, nog in gesprek te zijn met de gemeente.

Maar volgens burgemeester Peters zijn de onderhandelingen met de krakers op 3 oktober beëindigd nadat zij geen toestemming gaven om het fort op bewoning en veiligheid te controleren.