Kirgizië: `Oppositie probeert de macht te grijpen`

Bisjkek, 7 nov. - In Kirgizië, waar critici van president Koermanbek Bakijev al zes dagen achtereen demonstreren voor zijn aftreden, heeft de regering een poging van de oppositie om de grondwet te wijzigen, bestempeld als een poging tot staatsgreep. De oppositie eist van Bakijev dat hij - zoals hij eerder beloofde - een deel van zijn macht afstaat aan het parlement. Omdat hij zijn belofte niet nakomt, bracht de oppositie vannacht een door haar zelf opgestelde grondswijziging in stemming. 38 van de 75 parlementariërs stemden vóór. De grondwetswijziging moet echter met een tweederde meerderheid, dus 51 stemmen, worden goedgekeurd om van kracht te worden. Ook moet het Constitutionele Hof het beoordelen. Bakijev zei dat de oppositie ”in het holst van de nacht en in het verborgene” heeft geprobeerd de macht te grijpen. De oppositie beschuldigde de president ”op een burgeroorlog aan te sturen”. Vanochtend zijn aanhangers en tegenstanders van Bakijev in Bisjkek op de vuist gegaan.