Kip met vulling onder het vel

Voor 4 personen1 stevige kip van circa 1,2 kilo150 gram volle Franse kwark40 gram zacht wit broodkruim 1 eide geraspte schil van 1 limoen2 lente-uitjes, gesnipperd1 verse rode chilipeper, desgewenst het zaad verwijderd, fijngehakt1 eetlepel fijngeraspte verse gemberzeezouthet sap van 1 limoenolijfolie voor het invettencirca 1 deciliter kippenbouillon

Deze manier van kip vullen verschilt van de traditionele. De vulling gaat namelijk onder het vel en niet in de buikholte. Het vullen is niet moeilijk, maar moet voorzichtig gebeuren om het vel niet te scheuren.

Schuif, te beginnen bij de nek, de vingers tussen vel en vlees en werk naar de staart toe. Draai de kip om en maak zo het vel over een kant van de borst los. Maak met de hele hand vlak eronder geleidelijk het vel los van de bout en stop bij de onderkant van de poot. Doe hetzelfde aan de andere kant van de vogel. Duw daarna de vulling onder het losgemaakte vel.

Op deze manier blijft het vlees lekker sappig en wat de vullingen betreft, kunt u naar hartenlust experimenteren.

Doe de kwark in een kom en schep er het broodkruim, ei, limoenraspsel, de lente-uitjes, chilipeper en gember door. Proef en breng op smaak met wat zout. Verspreid de vulling gelijkmatig onder het vel van de kip en leg hem in een ovenschaal. Wrijf het limoensap en wat olijfolie rondom over de kip en giet de bouillon in de schaal.

Zet de kip 45 tot 50 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven, waarbij u de kip om de 20 minuten met de braadsappen bedruipt. Controleer of de kip gaar is door de poot heen en weer te bewegen. Dit moet makkelijk gaan. U kunt ook een ‘instant read’ vleesthermometer gebruiken om te controleren of de kip gaar is. Steek de thermometer in het dikste deel van de dij (zonder dat hij het bot raakt) en wacht circa 30 seconden voor u de temperatuur gaat lezen. De thermometer moet circa 80°C aangeven. Gewone vleesthermometers steekt u op dezelfde manier in de dij, maar laat u de hele braadtijd in de kip. Neem de kip uit de oven, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat circa 5 minuten rusten voor u hem in porties snijdt. Geef er bijvoorbeeld gesmoorde groenten met mie bij.

Kim Maclean

Morgen: herfstcrumble