Justitie eist recordstraf tegen verdachten aanslagen Madrid

De openbaar aanklager in Madrid heeft tegen de 27 verdachten die begin volgend jaar voor de rechtbank moeten verschijnen voor hun aandeel in de terreuraanslagen van 11 maart 2004 in Madrid een totale gevangenisstraf van 270.000 jaar geëist.

De straf, een optelling van alle gevangenisstraf voor de 191 doden en duizenden gewonden die bij de aanslagen vielen, is de hoogste die ooit in een Spaanse rechtszaak is gevorderd.

Een van de veronderstelde breinen achter de aanslag, Rabei Osman El Sayed, alias de Egyptenaar, werd gisteren door de rechtbank in Milaan tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens deelname aan terroristische activiteiten. Hij zal tevens in Madrid terecht moeten staan voor zijn aandeel in de aanslagen in Madrid.

De openbare aanklager in de rechtszaak heeft gisteren de details vrijgegeven van de aanklachten in de rechtzaak rond de grootste radicaal-islamitische aanslag op Europees grondgebied. In de aanklacht wordt elke betrokkenheid van de Baskische terreurorganisatie ETA uitgesloten. Daarmee neemt justitie afstand van de reeks samenzweringstheorieën die de afgelopen twee jaar is verspreid in kringen van de conservatieve oppositiepartij Partido Popular. Deze partij verloor, enkele dagen na de aanslagen, de verkiezingen, nadat de conserservatieve regering-Aznar gedurende ruim twee dagen lang had beweerd dat de ETA de hoofdverdachte achter de aanslagen was.

In zijn aanklacht wijst de openbaar aanklager er daarentegen op, dat de regering-Aznar een half jaar voor de aanslagen was gewaarschuwd door de Spaanse geheime dienst CNI over een „aanmerkelijke verhoging van het risiconiveau” voor islamitische aanslagen naar aanleiding van de Spaanse steun aan de oorlog in Irak. Vooral de bijeenkomst op de Azoren, waarbij Aznar samen met zijn Britse collega Blair en de Amerikaanse president Bush prominent op de voorgrond trad in het besluit om de aanval op Irak door te voeren, zou daarbij Spanje in het vizier hebben gebracht als een mogelijk doelwit.

De politie arresteerde gisteren in Madrid drie Algerijnen en een Egyptenaar die ervan worden verdacht deel uit te maken van een netwerk dat reisdocumenten vervalst. Deze zouden zijn gebruikt om radicale moslimstrijders uit Irak naar Europa te laten reizen.