John Cage

Stiltes, langgerekte of juist snel afgebroken tonen en toevallige samenklanken kenmerken de Number pieces van John Cage (1912-1992). Cage noteerde voor deze stukken slechts individuele klanken, vaak met toevalsoperaties gekozen, en voorzien van tijdsmarges voor begin en eind. Daarbinnen kan de uitvoerder zelf de duur bepalen, zodat iedere realisatie van een Number piece binnen bepaalde grenzen weer anders klinkt.

Het is muziek die letterlijk doel-loos is; het dralen tot kunst verheven. Maar als ze liefdevol en met concentratie gespeeld wordt, is het ook muziek van een intrigerende, meditatieve schoonheid, zo laat The Barton Workshop op zijn nieuwe cd horen.

Het ensemble nam Eight (1991), Two (1987), en One4 (1990) op. Eight, zoals de titel aangeeft een werk voor acht musici, duurt bijna een uur en vult daarmee vrijwel de hele cd. Het werk klinkt warm en esthetisch, maar nu en dan – wellicht dankzij Cage’s aanwijzing Intonation need not be agreed-upon – ook verrassend scherp en pregnant.

Jochem Valkenburg

The Barton Workshop o.l.v. James Fulkerson en Frank Denyer. John Cage: Eight, Two en One4. (MDC 7803)