Imelda: terug met juwelen

Twintig jaar geleden werden zij en haar man Ferdinand Marcos bij een volksopstand verdreven uit hun presidentiële paleis in Manila. Toen moest Imelda haar gigantische schoenenverzameling achterlaten.

Nu laat de 77-jarige Filippijnse weer van zich spreken: ze gaat haar eigen sieradenlijn op de markt brengen. Die draagt haar naam, ‘The Imelda Collection’. Ze heeft de sieraden ook zelf gemaakt. Daarvoor heeft ze haar eigen afdankertjes aan juwelen en andere edelstenen gebruikt én spulletjes die ze naar eigen zeggen op vlooienmarkten bijeenscharrelt. Met lijmpistool, schaar en tang maakte ze er iets nieuws van.

Gisteren poseerde Imelda voor een hotel in Manila ter promotie van haar collectie. De weduwe Marcos – haar echtgenoot overleed in 1989 in Hawaï – vertelde dat het idee voor de collectie afkomstig was van haar kleinzoon Borgy Manotoc, een fotomodel. „Hij zei: je maakt schitterende dingen, zoals juwelen van bijna- afval. Je moet je collectie gebruiken om de wereld de echte Imelda te laten zien”, aldus Marcos. „Wat we verkopen is niet veel geld waard, maar het is van onschatbare waarde, omdat alleen schoonheid de ziel kan voeden.” Imelda Marcos zei dat de juwelen tussen de 15 en 80 euro zullen kosten.

De Filippijnse regering heeft zo'n 1,25 miljard euro aan contanten en banktegoeden weten te achterhalen die Marcos en Imelda tijdens hun bewind hadden ontvreemd. (AP)