‘Hogere accijns maakt bier steeds onaantrekkelijker’

Henri Reuchlin Foto J. Krielen Amsterdam 06-11-2006/Henri Reuchlin Krielen, Jorgen

Het plan van de Europese Commissie om het minimumaccijns op bier en sterke drank te verhogen stuit op veel verzet. Vooral Duitsland heeft gezegd dwars te gaan liggen in een vergadering van ministers van Financiën, die vandaag in Brussel wordt gehouden. „Onaanvaardbaar”, vindt de Duitse Senaat het om de volksdrank duurder te maken. Nederlandse bierbrouwers zien ook niets in het plan van de Commissie, zegt Henri Reuchlin, woordvoerder van het Centraal Brouwerij Kantoor in Amsterdam.

Wordt een biertje in Nederland ook duurder?

„Dat niet, want Nederland heft al accijns op bier die veel hoger is dan het minimumtarief van 9 euro dat in Europa geldt. De Nederlandse staat heft 25 euro accijns op 100 liter bier. Dat levert de schatkist jaarlijks 315 miljoen euro op. Maar een Nederlander die naar Tsjechië gaat of naar Spanje, moet daar – als de Europese Commissie haar zin krijgt – wel meer voor een biertje gaan betalen. In Tsjechië zou de accijns op bier met 31 procent stijgen, in Spanje met 7,7 procent.”

Waarom ziet u niets in de maatregel?

„Het is een verkapte belastingverhoging en daar zien we niets in. Er is geen enkele economische reden voor de hogere accijns.”

Minister Zalm is voor het plan, omdat de Europese tarieven sterk verschillen.

„Er wordt met twee maten gemeten. Het minimumtarief voor wijn gaat niet omhoog – dat is nul en blijft nul – terwijl het accijns voor bier telkens stijgt. Dat is verkapte staatssteun aan de wijnbouw. Het wordt steeds onaantrekkelijker gemaakt om bier te kopen. Daarom zien we er niets in.”

Het duurder maken van drank bevordert wel de volksgezondheid

„Dat werkt niet. Kijk maar naar de Scandinavische landen. Torenhoge prijzen, maar er wordt niet minder gedronken. Trouwens: met mate een glaasje drinken, past zeker in een gezonde levensstijl.”