‘Het fenomeen pijproken gaat verloren’

De Nederlandse Federatie van Pijprokers heeft zondag in Middelburg Gerard Hendriks, oud-directeur van een failliete groothandel in rookwaren, benoemd tot pijproker van het jaar 2006. Hendriks treedt daarmee in de voetsporen van prominente rokers als prins Bernhard, Chiel Montagne, Rien Poortvliet en Ralph Inbar. Een onbekende ondernemer als pijproker van het jaar, volgens federatievoorzitter Cor Krans is het „een signaal aan de politiek”.

Een verrassende keuze.

„Hendriks is inderdaad geen bekende Nederlander. Maar hij heeft zijn sporen in pijprokend Nederland zeker verdiend. Door het stringente anti-rookbeleid van de overheid is zijn groothandel helaas kapot gemaakt. Geheel ten onrechte worden pijprokers over één kam geschoren met sigaren- en sigarettenrokers. Een cultuurfenomeen dreigt zo verloren te gaan.”

Tabaksrook is toch tabaksrook?

„Beslist niet. Pijproken is rustgevend, gemoedelijk en het bevordert de saamhorigheid. Wij pijprokers roken niet over de longen. Twee pijpjes per dag is echt minder ongezond dan een middag door het centrum van Amsterdam lopen. Maar door de strenge regelgeving wordt het voor de verenigingen van pijprokers straks onmogelijk om nog in een café of restaurant bij elkaar te komen.”

En, heeft minister Hoogervorst al gereageerd?

„Nee. We beraden ons op een actieplan. Gerrit Zalm, minister van Financiën, is een straffe roker. Misschien kunnen we via hem zijn partijgenoot op andere gedachten brengen. Pijprokers zijn zeker geen onruststokers. Maar ik kan niet garanderen dat dat zo blijft. Zonder ons wordt in Den Haag over ons beslist. Voor ons is een grens bereikt.”

Arjen Ribbens