‘Geen tijd’ Venetiaan voor Van Ardenne

Dat de intensieve drugscontroles op Schiphol bij vluchten uit Paramaribo de Surinaamse regering al geruime tijd hoog zitten was bekend. Hoe hoog bleek gisteren weer eens toen minister Van Ardenne (CDA, Ontwikkelingssamenwerking) geconfronteerd werd met enkele even subtiele als diplomatiek ongebruikelijk harde protestacties.

Tijdens regulier bezoek van Van Ardenne aan haar Surinaamse collega Van Ravenswaay weigerden de hoogste ambtsdragers van het land, president Venetiaan en vice-president Sardjoe, de Nederlandse minister te ontvangen voor het gebruikelijke beleefdheidsbezoek. Officieel wegens „gebrek aan tijd”. Maar goed geïnformeerde bronnen rond Venetiaan bevestigen dat de actie alles te maken heeft met de beruchte honderdprocentscontroles.

De behandeling van de Surinaamse minister Amarello-Williams, die twee weken geleden op Schiphol in het openbaar gefouilleerd werd, zou de directe aanleiding zijn. Al eerder leidden soortgelijke incidenten tot felle protesten van Surinaamse ministers en parlementariërs.

Van Ardenne kreeg tijdens haar bezoek meer protestsignalen. Bij ontvangst op de luchthaven was het niveau van het protocol teruggeschroefd: slechts enkele lagere ambtenaren begroetten de minister. Het gebruikelijke politie-escorte voor hoge buitenlandse gasten werd alleen ingezet voor de rit van het vliegveld naar de stad. Binnen Paramaribo moest de bewindsvrouw het zonder doen. En de traditionele persconferentie ter afsluiting van het bezoek, die gepland stond in het kabinet van het staatshoofd, werd uiteindelijk in een hotel gehouden.

Daar zei Van Ardenne dat ze begrip heeft voor de drukke agenda van de Surinaamse regering en dat ze „zich niet kan voorstellen” dat er „een strafexpeditie” aan de gang zou zijn. De minister herhaalde het Nederlandse standpunt over de noodzaak van de drugscontroles. Ze benadrukte dat zowel Nederlandse als buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders gelijk worden behandeld. Wel noemde ze de opgelopen emoties over de drugscontroles, die voor vluchten uit diverse landen gelden, „spijtig”. „We kennen geen enkel ander land in de wereld waar het zo hoog oploopt als hier”, aldus de minister. Het Surinaamse parlement praat vandaag opnieuw over de kwestie. Een meerderheid vindt dat er „een duidelijk signaal” aan Nederland moet worden gegeven.